Vlieg
Noemen wij de vlieg vlieg omdat ze kan vliegen? Of heet vliegen vliegen omdat vliegen de bezigheid van de vlieg is? En waarom hebben de eerste taalgebruikers uitgerekend de vlieg naar het vliegen vernoemd? Of het vliegen naar de vlieg? Er zijn zoveel dieren die dat kunnen: de mus, de ekster, de grauwe kiekendief, de vogel in het algemeen. Ze hadden vliegen vogelen moeten noemen.
Volgens dezelfde logica had de bezigheid der vissen vissen moeten heten. Om volstrekt duistere redenen zeggen we zwemmen. Als de vlieg vliegt, of zoals we sinds de vorigealllinea alinea zeggen, de vogel vogelt, dan vist de vis. Vanaf nu kunnen we tegen visvangen beter zwemmen zeggen.
Zijn er nog dieren met een werkwoord? De muis. De beer. De bok. De gier. De mot. De kat. Nee, het is afkatten. De afkat. De opkikker. De uitvlooi.
Volgens dezelfde logica had de bezigheid der vissen vissen moeten heten. Om volstrekt duistere redenen zeggen we zwemmen. Als de vlieg vliegt, of zoals we sinds de vorige
Zijn er nog dieren met een werkwoord? De muis. De beer. De bok. De gier. De mot. De kat. Nee, het is afkatten. De afkat. De opkikker. De uitvlooi.
Labels: taal
13 Comments:
Of het tegenovergestelde; een schrijvertje schrijft toch niet?
Het schrijverken schrijft den heiligen naam van God, Katrien. Ik heb vannacht in mijn dromen nog een werkwoordelijk dier ontmoet: de mol.
Mag een werkwoordelijk dier ook in de verleden tijd staan? Dan komt het paard in aanmerking...
Ook bij mij komen de werkwoordelijke dieren 's nachts uit de kast: de spin!
heerlijk!
de ijsbeer, de hamster, het afkalf.
mooie mijmering!
spijtig van het kleine typfoutje, alinea is met 1 L.
Laat ons vooral maar zwijgen dan over het bijna uitgestorven werkwoordelijke dier de Mastur-beer !
de ram !
En de uitvlieg, de opvlieg, de buitenvlieg... De daas daast ook.
En nog een foutje, in de tweede zin: "heet" had "heten" moeten zijn, want "vliegen" (het onderwerp van de zin) is hier een meervoud van (het zelfstandig naamwoord) vlieg, geen werkwoord.
Niet akkoord, beste . want vliegen is hier niƩt het meervoud van vlieg, maar het werkwoord. Ik parafraseer: Of heet klapperen met de vleugels klapperen met de vleugels omdat klapperen met de vleugels de bezigheid van de vlieg is. Snap je? Het is verwarrend, ik vind het ook.
Mjoah, okee, ik ging ervan uit dat u voortborduurde op de vorige zin, waarin u zich afvraagt "Noemen wij de vlieg vlieg omdat ze kan vliegen?"
Als u een gedachte begint met "Noemen we Jan mosselman omdat hij mosselen eet?", dan mag je veronderstellen dat, als de volgende zin met "Of heet..." begint, dat het dan over Jan zal gaan, niet (hoe) over mosselen (h)eten.
Maar goed, ik zeur niet langer! ;-)
Een reactie posten
<< Home