maandag, maart 31, 2008

Radiootje spelen


Fantastisch speelgoed: bij muxtape.com kan je twaalf liedjes uploaden en wie je muxtape-internetadres kent kan ernaar luisteren. Er zijn twee beperkingen: per liedje maximaal 10Mb en niet meer dan een nummer van een bestaande CD. Zelfs een professionele radiomaker kan niet aan de verleiding weerstaan: filletk.muxtape.com. Dan hoort u dit:

1 Slim Harpo - Where the music's hot. Dit is de man waarvan Mick Jagger heeft gezegd: What's the point in listening to us doing "I'm a king bee" when you can hear Slim Harpo do it? We staan met een been in het graf, zingt hij, maar vandaag komt de dood ongelegen. Want er moet eerst nog gedanst worden. Saint Peter, I can't go tonight, I got a brandnew rock'em sock'em record out.

2 Bob Dylan - Take me out to the ballgame. Uit de vierde aflevering van Theme Time Radio Hour. Het balspel waarvan sprake is baseball, een sport die ons Europeanen slechts matig kan boeien maar in Amerika is dat dus anders. Take me out to the ball game is daar een van de vaakst gezongen liederen, na Star Spangled Banner en Happy Birthday to you.


3 Busker - Stairway to Heaven. Het gaat mij vooral om het exotische instrument waarop deze straatmuzikant speelt: de glasharmonica. U kent het truukje van op familiefeestjes: met een natte vinger over de rand van een kristallen glas wrijven en zo muziek maken. De glasharmonica bestaat uit een heleboel glazen op een ronddraaiende as, onderaan gaan ze door een plasje water, bovenaan druk je je vinger ertegen. Muziek! Mozart heeft voor glasharmonica gecomponeerd.

4 The Beatnix - Stairway to Heaven. Als Stairway to Heaven een Lennon-McCartneynummer was geweest had het zo geklonken.

5 Allan Sherman - Pop hates the Beatles. Een Amerikaan die in de sixties heel even keipopulair was en die dus niet van de Beatles hield. Muxtape houdt niet van mensen die niet van de Beatles houden want de titel van dit nummer leverde telkens een error op. De timing klopt ook niet. Leve de Beatles.

6 The Upsetters - Jungle Jim. Het plezante aan zo'n muxtape: je hoeft geen rekening te houden met de naar alle waarschijnlijkheid gemiddelde smaak van je luisteraar. Dub, ik ben er zot van. Ik ben mogelijk de enige. Dan slaat u dit maar over. Hoewel. Wat volgt is ook raar.

7 The Manson Family - I'll never say never to always. Schattig liedje. So bring all the young perfection/For there us shall surely be/No clothing, tears, or hunger/You can see you can see you can see. U hoorde leden van The Family, de sekte rond Charles Manson, moordenaar van Sharon Tate en volop in het nieuws nu er weer gegraven wordt naar slachtoffers. De opname dateert van na de moord, Manson is niet te horen maar hij heeft het nummer wel geschreven.

8 The Stanley Brothers - Just a little talk with Jesus. Dank u Jesus dat u ons zoveel mooie muziekjes heeft gegeven.

9 Ernst van't Hoff - Wat heeft u een mooie hoed mevrouw. Ik had ook gewone, bekende liedjes kunnen kiezen, maar wie heeft daar wat aan? Dit staat op "Swing tanzen Verboten!". Tijdens de bezetting gold een verbod op negroide en negritische elementen in dans- en amusementsmuziek, maar toch hield de genazificeerde Nederlandse Omroep het jazzorkest van Ernst van't Hoff in dienst. Engelse titels waren ondenkbaar, maar een liedje dat "Wat heeft u een mooie hoed mevrouw" heette mocht, zelfs als het lichtjes swingde. Na de bevrijding werd Van 't Hoff van collaboratie beschuldigd en ontslagen. Hij vluchtte naar België.

10 University of Ghana Post Office - Canceling Stamps. Een veldopname uit 1975. Dit zijn Ghanese postmannen die ritmisch de postzegels afstempelen. Ik ben achterdochtig. Bijvoorbeeld: je hoort per brief drie keer een boink van de stempel. Eén keer op het stempelkussen, één keer op het poststuk, en wat is boink drie? Of zouden ze drie keer stempelen, en dan pas op tel vier naar het stempelkussen gaan? Bovendien zit er geen enkele hapering in het ritme, ruim drie minuten lang. Er moet dus hoge stapel brieven klaarliggen. Je hoort geen papiergeritsel van de enveloppen, de stapel afgewerkte stukken valt niet om, je hoort ook niet dat ze snel in een mand worden weggezwierd of zo om toch maar in het ritme te blijven. Misschien worden we bedrogen. Maar ach, we willen zo graag bedrogen worden.

11 Jaimina Johnston - Millon de Amigos. Mevrouw Johnston is voorbij de negentig, maar klinkt als een kind. Niet helemaal toonvast, maar dat is nu net de charme. En helemaal gratis te downloaden, dus ik wil niemand horen klagen.

12 Wilco & Syd Straw - The TB is whipping me. Wilco is altijd goed, zelfs als ze zingen over een smerige ziekte. TB is de tering. Te vinden op de CD Red, Hot & Country.

Labels:

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

http://bosszine.muxtape.com/ ook heel erg de moeite :-)

01 april, 2008 00:05  
Anonymous Patrick said...

Straf lijstje, Koen. Waar vind je ze maar allemaal?
En toevallig hou ik ook van dub en zeker van onze goeie vriend Lee Scratch Perry.

01 april, 2008 09:08  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home