vrijdag, juli 10, 2009

Het Goede Lezen

We hadden afgesproken aan het openluchtzwembad in het Boekenbergpark. Marc Reynebeau, Annelies Beck, Filip Huysegems, Eric de Mildt, Annemie Struyf en ik. We zouden twee afleveringen maken van de zomerse boekenrubriek in De Standaard Der Letteren. Zwembroek meebrengen, stond er in het mailtje van Filip.

Het regende en het was koud. Geen zwemweer. Dat beviel me, ik hoefde niet te bekennen dat ik geen zwembroek heb. Maar Annemie Struyf zwemt zelfs als het regent en als het koud is. Een van de komende weken staat het fotografische bewijs daarvan in uw kwaliteitskrant.

Maar we zouden dus over boeken praten. Waarmee werd bedoeld: romans. Ik lees geen romans. Het gezelschap jouwde me uit. Ik ben een non-fictiemens. Ian Kershaw of Jonathan Littell? Ian Kershaw!

Ik had "De Tak van Salzburg" van Atte Jongstra in mijn rugzak gestoken, waarin je heerlijke dingen kan lezen als
"Bij alle deugden die de koe bezit is ze toch eenvoudig gebleven. Ze heeft niet de trots van het paard of de eigengereidheid van het varken. Een koe kijkt de wereld in met een blik van welwillende belangstelling".
In mijn volgende leven zal ik een koe zijn.

Ik vertelde over John Cleves Symmes, een begin-negentiende-eeuwer waarover ik gelezen heb in "Miskend talent" van Paul Collins. Symmes geloofde dat de aarde hol is en dat er aan de binnenkant ook mensachtigen leven. Op de Zuidpool is er een gat waardoor je naar de binnenwereld kan. Zijn leven lang zocht Symmes naar een geldschieter voor een expeditie. Helaas haalde de dood hem in.

Ik vertelde over majoor Remy Brück die het aardmagnetisme heeft bestudeerd en verkondigde dat de opkomst en neergang van volkeren en beschavingen door dat magnetisme wordt gestuurd in cycli van 516 jaar. Matthijs van Boxsel schrijft daarover in zijn "Encyclopedie van de Domheid". Koning Albert werd door de theorieën van Brück gecharmeerd en liet zijn strategie tijdens de eerste wereldoorlog erdoor bepalen. Reynebeau vond dat uiterst interessant.

Ik las een stukje voor uit "The Dying Game" van Melanie King:
"Mark Twain claimed to have ridden aboard an Egyptian train whose fuel was 'composed of mummies three thousand years old, puchased by the ton or by the graveyard for that purpose.' He even reported that 'prebeian mummies didn't burn as well as a king'."
Geef toe, zulke dingen lees je niet in "Nachttrein naar Lissabon".

Ik had "The Discovery of France" bij, het brillliante boek van Graham Robb, waarin wij vernemen dat terwijl er ontdekkingsreizigers naar de Nieuwe Wereld voeren, grote delen van Frankrijk nog witte plekken waren op de kaart. Dat tot ver in de negentiende eeuw de meeste Fransen geen Frans spraken, en dat expedities naar de Franse binnenlanden ware heldentochten waren. Het boek begint op die dag in 1740 waarop zo'n held door inboorlingen in stukken wordt gehakt. Denk daaraan als u straks over de Route Nationale 7 rijdt.

Over een paar weken staat het nog eens in het lang en het breed in De Standaard.

Labels:

21 Comments:

Anonymous luc said...

wees blij je hebt nog de tijd om te lezen,en fictie of non-fictie,who cares,in ieder gevalik niet,had ik maar de tijd.
Maar ja time is money,vooral met bijna volwassen kinderen,enfin ze zijn bijna de deur uit.

prettige wegwerpartikelen,tot zondag

10 juli, 2009 14:39  
Blogger koen fillet said...

Zondag is het Friedl'. De week daarna ik weer. http://www.radio1.be/programmas/alpr/

10 juli, 2009 14:44  
Anonymous Christof said...

Heerlijk boek is dat, De tak van Salzburg. Veruit het beste wat ik vorig jaar heb gelezen, maar ik kom niet vaak mensen tegen die dat ook vinden.
Ik deel trouwens je liefde voor non-fictie (al zit ik momenteel weer in een fictieperiode) en ik begrijp ook niet waarom "lezen" steevast wordt gelijkgesteld met literaire fictie lezen. Non-fictie is ook in de boekenbijlagen (voor zover die nog iets voorstellen) een ondergeschoven kind. Dat "non-fictie" in Vlaanderen doorgaans slaat op een door een ghostwriter met een paar woorden opgeleukt fotoboek van een wielrenner, helpt natuurlijk niet.

11 juli, 2009 00:05  
Anonymous sam de graeve said...

'Zeg me wat je leest en ik zeg je wie je bent'. Wat zegt dat over jou, Koen, dat je alleen maar non-fictie leest? Dat je gebeten bent om te weten? Ik lees alles door mekaar, fictie, non-fictie, strips, kunstboeken, poëzie, blogs, tijdschriften en menukaarten. En ja, dat zegt iets over mij, namelijk dat ik moeilijk kan kiezen. Alhoewel, bij de menukaart van onze plaatselijke Italiaan ga ik steeds vaker en krachtiger voor de tonijn met limoen.

14 juli, 2009 18:31  
Blogger koen fillet said...

Ach, Sam. Dat zegt over mij dat ik koketteer. Natuurlijk lees ik wel eens een roman. Littell bijvoorbeeld. Maar dan stuit ik op een passage waarin een regiment kindsoldaten door Oost Pommeren dwaalt, en nog bloeddorstiger te keer gaat dan volwassen soldaten. Dan wil ik weten: was het echt zo? En dan staat dat vervelende woordje "roman" op de kaft... Vandaar: leve Kershaw!

14 juli, 2009 22:10  
Blogger Unknown said...

Ik begrijp die voorliefde voor non-fictie wel, Koen. Ik heb net Het Dolhuis van Boudewijn Buch uit en vraag me nu de hele tijd af in
welke mate het autobiografisch en dus waargebeurd is. Ik heb de neiging het boek nog beter te vinden als dat wél het geval zou zijn.
En dat vind ik zelf vreemd, want dat betekent dat ik het talent om levensechte verhalen te kunnen verzinnen minder acht dan het talent om simpelweg een paar pijnlijke herinneringen neer te schrijven.

14 juli, 2009 22:46  
Anonymous Flora Fleempaard said...

Compleet naast de kwestie, maar ik kan het niet laten: Je hebt geen zwembroek?! Ik heb nog nooit iemand ontmoet die geen zwembroek heeft. Althans, dat denk ik toch. Ik vraag natuurlijk niet aan iedereen of hij of zij er eentje bezit, maar ik denk dat ik daar vanaf vandaag maar mee ga beginnen.

18 juli, 2009 22:25  
Blogger koen fillet said...

In een blogpost kan je de waarheid een weinig naar je hand zetten, vind ik. Ik hoop dat u me dat niet kwalijk neemt, mevrouw Fleempaard. Maar in een commentje moet je eerlijk zijn. Dus. Ik heb een zwembroek. Maar ik gebruik ze enkel om op hete zomerdagen de voordeur te verven.

18 juli, 2009 22:31  
Anonymous Toon said...

Er staat nog steeds een expeditie gepland naar de binnenkant van de holle aarde. Als je snel bent, kan je misschien nog mee:
http://www.automaton.be/wordpress/holle-aarde/12/
De vertrekdatum lijkt elk jaar wel een jaartje op te schuiven, maar da's een detail.

21 juli, 2009 23:35  
Blogger Unknown said...

Eigenlijk jammer dat non-fictie-liefhebbers altijd die drang hebben om te weten te komen of iets wel écht gebeurd is, of het wel strookt met de waarheid en de werkelijkheid. Laat fictie nu net een interpretatie van die werkelijkheid zijn. Waarom moet er altijd feitelijke waarheid aan te pas komen ? Ik houd van beide genres. Maar ik durf niet te beweren dat ik uit non-fictie al het meest geleerd heb.

24 juli, 2009 15:30  
Anonymous mark pieters said...

fictie, ik weet het, maar mooi getekend http://www.zilverendolfijn.nl/zd/zd.pl?a=fc&c=1&kt=NL&s=c&k=SCHUITEN&f=sa

05 augustus, 2009 10:42  
Anonymous mark pieters said...

oeps: juiste link
http://www.zilverendolfijn.nl/zz/ss/1/NL/HOLLEAAR/c/zd.html

05 augustus, 2009 10:43  
Anonymous mark pieters said...

derde keer, goede keer http://www.zilverendolfijn.nl/zd/zd.pl?a=fc&c=1&kt=NL&s=c&k=HOLLEAAR&f=ss

05 augustus, 2009 10:44  
Anonymous Stefaan said...

na je tip op vakantie Ontdekking van Frankrijk gelezen, en inderdaad een aanrader. Lees trouwens ook liever non-fictie dan fictie, alleen is het spijtig dat non-fictie je des te harder confronteert met het feit dat je zo weinig onthoudt van een boek...

06 augustus, 2009 11:53  
Anonymous Anoniem said...

Vandaag in de krant gelezen dat "Feyten & Fillet" "Feiten & Fillet" wordt.
Niets daarover in je blog?

25 augustus, 2009 15:34  
Blogger marc tiefenthal said...

Johny in de Colruyt te Temse! Dat vond ik een prachtige kolom (waard). Die laatste bladzijde in de STandaard der Letteren was eerder bladvulling. Voortaan lees ik gewoon nog dit blog of nee, ik ben te voorbarig.

04 september, 2009 15:27  
Anonymous Ivo said...

Dit lijkt steeds meer op een ex-blog.

Te druk bezig met non-fictie?

10 september, 2009 10:13  
Anonymous Anoniem said...

hoe zouden we het kunnen noemen

R.I.P BLOG
EXIT BLOG
THIS IS THE END BLOG
AN ENDING STORY BLOG
A FACE BLOG

A FILED BOLG
WHATEVER

10 september, 2009 15:36  
Anonymous Anoniem said...

jammer .....

25 september, 2009 11:55  
Anonymous vicatacausa said...

a train whose fuel?
is dat wel een Engelstalige?

12 november, 2009 00:00  
Blogger koen fillet said...

Zo staat het er echt, Marc: "an Egyptian train whose fuel". The Dying Game, a curious history of death, Melanie King (2008 One World Oxford), p60. En de constructie komt vaker voor: http://www.google.com/search?hl=nl&safe=off&client=safari&rls=en&num=100&q=%22a+train+whose%22&btnG=Zoeken&lr=&aq=f&oq=

12 november, 2009 07:45  

Een reactie posten

<< Home