woensdag, juni 03, 2009

Togo


Goed dat de Weekend Knack bestaat. En goed dat ik daar tweewekelijks de achterkant van een halve pagina reclame mag grijs kleuren met lettertjes. Op die wijze gebeurt er ook nog eens iets op mijn weblog. Daar gaan we.

Nonkel Christophe is dood. Dat wordt mij gemeld uit het verre Togo. Christophe Fillet, schielijk overleden ten gevolge van een hartaanval. Het is een mailtje in het Frans en dan klinkt doodgaan mooi: "Malheureusement décédé le 21 juillet, suite à une crise cardiaque". Het bericht komt van een zekere Michel Davidas, advocat.

Ik zou moeten rouwen, maar dat lukt me niet. Ik wist niet dat ik een oom had in West-Afrika. Er overvalt me zelfs een zekere vrolijkheid. Want lees mee.
"Mr. Christophe Fillet laisse derrière lui une importante sommes de 12,7 Million de dollars américains auprès de L' Union Togolaise de Banque". Heb je ook opgemerkt dat de advocaat dat heerlijke woord Million met een hoofdletter schrijft ? Dertien Miljoen, Linda.

Davidas weet meer van mijn familie dan ikzelf. nonkel Christophe was weduwnaar en woonde in Tagbligbo, een stad in Zuid-Togo. Hij was chef-ingénieur bij West African Cement, dat verklaart zijn fortuin. Zijn overlijden dateert al van 21 juli 2005. Vier jaar lang heeft Michel Davidas gezocht naar een erfgenaam. Een zoektocht die niets heeft opgeleverd. En wat zegt het Togolese erfenisrecht in zo'n geval? Je gelooft het niet, Linda, maar
"en cas de non existence de la famille légitime d'un dernier, un membre répondant au même nom que le défunt devient son bénéficiaire".

De familienaam Fillet is der! tien! mil! joen! waard. De heer Michel Davidas - vanaf nu noem ik hem mijn vriend - wil de zaak graag voor me afhandelen, à rato van 50/50. Doe maar, mijn vriend. Dan hou ik nog ruim zes miljoen over. Ik ben niet schraperig.

Vandaag nog pak ik mijn koffers. Ik koop mezelf een tropenhelm en een muskietennet. Spoorslags naar Tagbligbo, vast een mooie stad. De Togolezen schijnen vriendelijke mensen te zijn. Hier vinden ze wel iemand anders om dat radioprogrammatje van me te presenteren en de Knack Weekend raakt ook zonder mij gevuld.
Cordialement, mr. Davidas, attendez-moi, j'arrive! Tabé, Linda !

(Linda is Linda Asselbergs. Haar antwoord staat in de Weekend Knack.

Labels:

5 Comments:

Anonymous Tine said...

Het is daar nochtans heel warm! Opletten dus. En maak er maar "programma" van. Want als verkleinwoord leest het een beetje vreemd ;-).

04 juni, 2009 09:10  
Anonymous Anoniem said...

Koen,een programma-matje?? Kijk eens op www.vrttaal.net als je aan iets twijfelt.

04 juni, 2009 10:56  
Blogger koen fillet said...

Ik kijk op vrttaal.net, en jij tikt een spatie na de komma. En je bent zuiniger met vraagtekens. Deal?

04 juni, 2009 13:43  
Blogger Dennis van den Buijs said...

Had ik maar een familienaam in een wereldtaal :-) al was het maar om via Togolese zoekmachines gevonden te worden

05 juni, 2009 21:29  
Anonymous Anoniem said...

Hallo Koen,ik kreeg zo'n mail al vijf jaar geleden,van een advokaat uit Togo.De ouders en hun enige dochter waren verongelukt en ik bleek de enige erfgename te zijn.
Als je gaat,heb ik hier nog wat muggenmelk uit Zimbabwe,doch die is al vijf jaar oud,kwestie van wat kosten te sparen.Maar ja,blijf maar hier bij ons.greet stevens

11 juni, 2009 18:23  

Een reactie posten

<< Home