woensdag, april 29, 2009

Griep

Het was druk op de trein, we moesten rechtstaan. Ik en drie collega's. Hoeveel Mexicaanse griepdoden zijn er nu eigenlijk, vroegen wij ons luidop af. Twintig, dacht de verslaggever. Nee zes, zei de man van de desk buitenland. Die spreekt met gezag als het over Mexico gaat. Zes waarvan honderd procent vaststaat dat het Mexicaanse griep was. Ik denk dat het er negen zijn, zei het nieuwe meisje waarvan ik de naam niet ken. Zou kunnen. Op de trein kan je niet snel even Reuters raadplegen.

Negen. Er zijn 110 miljoen Mexicanen en 300 miljoen inwoners van de VS - dat wist de desk buitenland uit het hoofd. En daarvan zijn er dus negen dood van de griep. We vonden dat weinig, zo samen schommelend op de trein tussen Vilvoorde en Mechelen. Hoe verder we van het Omroepcentrum wegreden, hoe minder we die negen doden begonnen te vinden. Weet je hoeveel mensen er elk jaar doodgaan van de gewone griep, vroeg het meisje waarvan ik de naam niet ken. Ze keek alsof ze het ons ging vertellen. Maar ze wist het ook niet precies. Veel. Meer dan negen in elk geval.

Iemand zei nog iets over waan van de dag. Er werd geknikt en er werd een NMBS-woordspeling uitgeprobeerd: buitensporig veel aandacht voor de Mexicaanse griep. We naderden het station Mechelen. We zegden tot ziens.

Een van ons schrijft morgen de hoofdpunten van het nieuws. De griep zàl daar bij zijn.

Labels:

13 Comments:

Blogger jevski said...

Schijnbaar houdt het toch ook jou bezig.

Getuige dit blog-item.

30 april, 2009 01:34  
Anonymous luc said...

wie was dat meisje alweer?
blijkbaar heb jij of heeft u toch iets met meisjes op de trein of op de bus ;-)

30 april, 2009 05:48  
Blogger koen fillet said...

De helft van de passagiers laat zich omschrijven als "meisje", Luc.

30 april, 2009 06:42  
Anonymous Dagkaart said...

Op de trein kan je niet snel even Reuters raadplegen:

altijd als je internet nodig hebt; heb je het niet te uwer beschikking; zou daar al iemand een wet over hebben uitgevonden.

30 april, 2009 07:17  
Anonymous luc said...

@koen,
gelukkig maar !!!!

30 april, 2009 08:13  
Anonymous christophe said...

"In een gemiddeld 'griepjaar' worden er (in België) 2.000 griepgerelateerde doden geteld."

http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/618484/2009/01/16/Dit-jaar-4-000-griepdoden.dhtml

Internet dus!

30 april, 2009 15:10  
Anonymous Floor said...

Groot gelijk! De berichtgeving over de Mexicaanse griep komt erg "paniekzaaierig" over, als je het mij vraagt...

30 april, 2009 18:06  
Anonymous Wim said...

Gelukkig hebben we Michael O'Leary, van Ryanair, nog. Volgens hem is de griep met Strepsils zo uit de wereld.

PS. Ik had gelezen ongeveer 1500 griepdoden per jaar.
Het verontrustende is dat het bijna allemaal jonge, gezonde mensen zijn. Geen bejaarden of Baby's, zoals 'normaal' bij de griep

30 april, 2009 20:44  
Anonymous Dagkaart said...

Bovendien is het tegenwoordig niet makkelijk voor "gezagsdrager": doen ze niets en later draait het toch verkeerd uit, dan worden ze met de vinger gewezen en doen ze wel iets en het valkt achteraf nog mee; dan worden ze uitgelachen.
Het is altijd iets en dan zal men binnen afzienbare tijd klagen dat men geen bekwame mensen meer vindt die verantwoordelijkheid willen dragen. Je merkt het nu al in de politiek: vroeger waren het meestal mensen die wat in hun mars hadden; nu meer en meer mislukte advocaten. de verstandigen bedanken voor de eer.

01 mei, 2009 08:34  
Anonymous ysabje said...

toch mooi dat je de griep dan de volgende dag zéker in het nieuwsitem plaatst. daar bestaat geen twijfel over. Er zijn gelukkig nog zekerheiden. We zullen allemaal trouw zijn aan onze behoefte voor drama...

03 mei, 2009 23:32  
Anonymous Drs. Johan Arendt Happolati said...

Heer Fillet,
Laatst meldde men in het nieuws dat er in een of ander kolereland een mens en enkele tientallen varkens besmet waren, "maar dat zij allen aan de beterhand waren"... Ik vroeg mij toen al af wat het hele probleem eigenlijk was. En inderdaad sneuvelen er waarschijnlijk elk jaar honderden, zoniet duizenden aan de griep. Een mens begint zich af te vragen wat er nu eigenlijk aan de hand is.
Nu, als ik dan toch de griep moet hebben, dan liefst niet die Mexicaanse variant. Laat mij maar een weekje een beetje zwakjes en kuchend door het leven sloffen. En dan zie ik graag hoe de dokter mij een ziektebriefje uitschrijft en mij veroordeelt tot thuisblijven "en ge moet gewoon wachten tot het overgaat."
Met vriendelijke groeten,
De Drs.

05 mei, 2009 04:41  
Anonymous dr death said...

de griep
de griep is een virale aandoening zoals een verkoudheid,maar dan iets erger
een gripe die maar 4 dagen duurt is geen griep maar eenverkoudheid,een griep duurt minimum 14 dagen en heeft een nasleep van enkele weken ,DAT is de griep.
maar ja massahysterie is van deze tijd
sic

05 mei, 2009 07:50  
Anonymous Anoniem said...

Uitnodiging albumvoorstelling Fried Bourbon (Boomse Bluesgroep)

Dag Koen,

Ik hoop dat u niet grieperig bent, want ik wil u bij deze graag uitnodigen voor een avondje zalig ontspannen in de gezellige bluessfeer. Dit gecombineerd met heerlijke bluesmuziek van Fried Bourbons nieuwste plaat "Deep fried!", special guests (Roland van campenhout, Gene Taylor, Deep fried banquet, ... In het kader van mijn stage als bedrijfsvertaler-tolk/ account manager heb ik de opdracht gekregen om deze albumvoorstelling mee te organiseren. Een leuke taak, zonder enige twijfel.

Kortom, een ideaal avondje uit.

De albumvoorstelling vindt deze vrijdag 8 mei plaats om 20u30.
Achter café Koophandel, noeveren 68, Boom.

U en uw vrienden zijn altijd welkom. Mocht u komen, graag even bevestigen via albumvoorstelling@musicarena.be of via hj@musicarena.be.

Alvast bedankt en hopelijk tot snel :)

Met vriendelijke groeten

Helena Janssens
MUSICARENA
MELSELE
03 755 87 81

06 mei, 2009 10:58  

Een reactie posten

<< Home