zondag, oktober 29, 2006

Samengevat 3

Mijn huisgenoten waren vanaf het begin enthousiast over het marathon-avontuur, maar zelf op tv komen, dat vonden ze niet zo'n geweldig vooruitzicht. En ons huis aan de binnenkant filmen, dat hadden we liever niet.

Het huis op tv, ach, daar zijn we al gauw soepel in geworden. Maar Annemie en de kinderen zal je niet zien. Behalve hier. Ik verdenk de cameraman ervan dat hij het expres heeft gedaan: Annemie weerkaatst in het spiegelglas van de oven.

Voor de start van de 20 km van Brussel spelen ze de Bolero van Ravel, vervolgens een pompeus stuk waarvan ik de titel niet ken, en dan een geweldige startknal. Volgens wat we in de uitzending zagen is dat een piepklein prutsrevolvertje, maar dat geloof ik niet. Ofwel houden ze daar een microfoon bij, ofwel staan er ergens kanonnen mee te knallen. Ik schrok me in elk geval een ongeluk. Gelukkig kan ik daar tegen, mijn hart is getest door het sportkot. Dieter is ook heel hard is verschoten. Dat leid ik af uit het plotse schommelen van het beeld bij de start. Dieter is de cameraman.

Ze waren mij dus kwijt na driekwart wedstrijd. Paul dacht dat ik opgegeven had. Niks van. We hadden met de cameraploegen afgesproken dat we aan de linkerkant van het parcours zouden lopen. Maar het was tamelijk warm op 28 mei en ik kan slecht tegen de zon. Ik krijg daar hoofdpijn van. Dus zocht ik de schaduw aan de rechterkant. Ik wist dat ik het de cameramensen moeilijk maakte op die manier, maar geloof me, tijdens een halve marathon word je lichtjes egoistisch. De afspraken konden me even aan mijn reet roesten.

Wat nergens in de uitzending ter sprake komt: er is die dag een dode gevallen. Voor de ogen van mijn kinderen, die langs de kant stonden te supporteren. Ze zagen iemand neerzijgen. Het Rode Kruis kwam reanimeren en zette een tentje over het slachtoffer, dus hoe het afliep hebben ze gelukkig niet gezien.

De finish van Joke. Het gaat me vooral om die meneer rechts in beeld. Dat is Filip Boen, sportpsycholoog. Hij heeft tijdens de 20 km van Brussel heel de tijd naast Joke gelopen. Met extra gewicht: een cameraatje, voortdurend op haar gericht. En de cadrage was lang niet kwaad. Dàt is pas een prestatie.

Labels: , , ,

33 Comments:

Blogger Bruno said...

Dat pompeus stuk was de brabanconne. Of toch niet ?
Waar gaat onze belgische cultuur naartoe?

29 oktober, 2006 22:46  
Anonymous Pieter said...

en wat mij vooral kon boeien was je op zijn minstezeer originele manier om uit te pakken eenmaal in het hotel gearriveerd.

29 oktober, 2006 22:48  
Anonymous bart said...

de tune is van
2001, a space odissey, neen?

29 oktober, 2006 23:22  
Anonymous Anoniem said...

bovenop die bogen stond een kanon ik denk dat er die dag 25.000 sporters verschoten zijn van die knal
ik heb me die dag juist hetzelfde gevoeld dan jullie (ook mijn eerste 20km gelopen)

30 oktober, 2006 05:47  
Anonymous Steven said...

amai, 200watt aan HR 130 is wel al straf hoor, atleet!
hoe gaat zo'n test eigenlijk in zijn werk? tegen welke trapfrequentie moet je fietsen? om de hoeveel minuten verhogen ze de wattage, etc.?

30 oktober, 2006 06:43  
Blogger koen fillet said...

@Steven. 60 toeren per minuut, om de twee minuten werd de weerstand verhoogd met ik denk 10 watt.

30 oktober, 2006 07:08  
Blogger Jan said...

amaai, wat een prestatie van jullie allemaal! Ik heb er heel veel bewondering voor.

Gaat het typen eigenlijk nog een beetje met zo'n ingepakte vinger? Als de start in New York ook zo hectisch verloopt als in Brussel, zou ik niet teveel met die hand in de lucht lopen (om mogelijke misverstanden te vermijden...)

Heel veel succes in NY !!!

30 oktober, 2006 08:25  
Anonymous Anoniem said...

a

30 oktober, 2006 09:06  
Anonymous Anoniem said...

ik weet niet hoe dit hier allemaal werkt, maar wou toch even melden dat ik gisteren eindelijk eens Marathon kon bekijken; als jonge veertiger ben ik sinds feb 06 aan een gelijkaardig traject bezig en heb onlangs nog de halve kustmarathon gelopen.Maar lang ervoor had ik al mijn eerste ervaring met bloedende tepels, inderdaad enkel bij duurlopen. Thuis heb ik meteen op internet gezocht en ja hoor, het woord "loperstepel" bestaat zelfs! Sindsdien gebruik ik altijd van die ronde klevertjes van 3M, die verpleegsters op de prikplaats kleven na een spuitje of zo : werkt perfect indien op de droge huid (allez, tepel) aangebracht!

30 oktober, 2006 09:11  
Anonymous Anoniem said...

Ik heb gisteren op Canvas jullie exploten gevolgd. Prachtig wat jullie hebben gepresteerd. Het is toch altijd weer een hart onder de riem voor elkeen die zich voorneemt om zijn conditie/leven een stukje opnieuw onder controle te krijgen. Ik hoop dat er naar aanleiding van jullie programma veel initiatieven mogen ontstaan om jullie op een professioneel begeleide wijze na te volgen. Indien wel, dan ben ik kandidaat! Veel succes nog aan jullie allemaal, ik hoop dat jullie 't halen en indien niet, nog 's proficiat voor de weg die jullie hoe dan ook hebben afgelegd.

30 oktober, 2006 09:16  
Blogger Jan said...

Jongens, jongens... Nog nooit van Wagner gehoord? Ik geef het toe, wat pompoens, maar in de context toch op zijn plaats denk ik.

Trouwens Koen (en waarschijnlijk Ilse ook) erg bedankt voor de tip van de sportdrank. Dat zullen enkele tientallen euro's per jaar worden die in iemand anders zakje terecht gaan komen. Ik denk dat de producenten hier niet zo tevreden mee zullen zijn.

Nog veel succes. (had gisteren wel wat compassie, maar ook bewondering voor de strijder in u)

30 oktober, 2006 10:00  
Anonymous Anoniem said...

over dat uitpakken in het hotel gesproken: die groene kledij dat je meehad, daar hing nog steeds het etiket aan....

30 oktober, 2006 10:37  
Anonymous Anoniem said...

Koen,
kan je nog eens het receptje van je dranken voor het hydrateren op je blog zetten...
merci

30 oktober, 2006 10:51  
Blogger koen fillet said...

@anonymous. Dat recept staat er al ergens op. Het postje heet mijn drankporbleem. Ik beweer daarin dat het niet lekker is, maar ik had teveel zout gebruikt.
koenfillet.blogspot.com/2006/03/mijn-drankprobleem.html

30 oktober, 2006 12:28  
Anonymous Marc said...

Koen,

Kun je eens de samenstelling van je sportdrankje publiceren. Hoeveel zout moet daar bij?

Alvast een dikke proficiat met je puike prestaties. Hopelijk lukt het je volgende week in NY.

30 oktober, 2006 12:29  
Anonymous Marc said...

sorry 't staat er dus al op, weer te rap geweest...

30 oktober, 2006 12:36  
Anonymous AN said...

@Bruno

Die muziek is 'Also sprach Zarathustra' van Richard Strauss.
Vind niet dat dat op de Brabançonne lijkt :-)

AN

30 oktober, 2006 13:24  
Anonymous Katrin said...

Ik dacht ook dat het de Brabançonne was. Geeft Prins Filip niet het startschot? Vandaar toch ...

30 oktober, 2006 14:05  
Anonymous Anoniem said...

ach,
en als het lopen niet lukt dan is er nog altijd de zeepkistenrace hé :-)
Door de benen van de grandioos grote blote madam :-)

Doet me eraan denken dat het tijd wordt dit festijn volgend jaar in te luiden met één of ander luidkeels klassiek stuk :-)

Groetjes,
Mederupelmondeaarster
bibien.skynetblogs.be

30 oktober, 2006 14:33  
Blogger Martin said...

De muziek was idd 'Also sprach Zarathustra'. De beroemdste toepassing is ongetwijfeld die in 2001: A Space Odyssey.

30 oktober, 2006 15:31  
Anonymous Pithpossum said...

"amai, 200watt aan HR 130 is wel al straf hoor, atleet!
hoe gaat zo'n test eigenlijk in zijn werk? tegen welke trapfrequentie moet je fietsen? om de hoeveel minuten verhogen ze de wattage, etc.? "

Lijkt me inderdaad wel heel straf. Of is je max harstlag soms heel laag? Het lijkt me waarschijnlijker dat dit je vermogen is op je omslagpunt?

30 oktober, 2006 16:51  
Blogger koen fillet said...

@pothpossum en anderen. Vrienden, ik weet echt niet waar die 200 Watt op slaat. Ik heb me tijdens het lopen ook heel vaak afgevraagd waarom ik met mijn enorme wattage Frank niet voorbijvlieg.

30 oktober, 2006 17:34  
Anonymous frank spencer said...

Ik stond eveneens aan de start van de "twintig van Brussel". 't Was inderdaad een geweldig oorverdovend atoomschot na de Bolero en "Also sprach Zarathustra".
In Rotterdam is het nog leuker. Daar staat Lee Towers op een hoogtewerker "You'll never walk alone" te zingen samen met vijftienduizend marathonlopers.
Een indrukwekkend kippenvelmoment.
Veel sukses volgende zondag.
We duimen voor het Canvasteam !

30 oktober, 2006 18:28  
Blogger janjansenbe said...

Verdorie, tijdens de uitzending van Witse in slaap gevallen, ... en bijgevolg ook de 'Marathon' op Canvas gemist. Spijtig dat ze die uitzendingen nadien niet beschikbaar stellen via het internet op Canvas.be , zoals in Nederland, Zembla en Netwerk.

Jan

30 oktober, 2006 18:40  
Anonymous Dagkaart said...

Inderdaad, Nederland is veel beter op dat vlak. Hier moeten ze wellicht geld verdienen via Net gemist van Telenet en Belgacom tv. Commercie hé

30 oktober, 2006 19:33  
Anonymous AN said...

Nu begin ik opeens te twijfelen of het niet 'Die Walküre' was, ipv 'Also sprach...'

Maar de 'hippe' muziek was DJ Shadow, daar ben ik zeker van

30 oktober, 2006 19:33  
Anonymous Dagkaart said...

Maar, succes in NY Koen!

30 oktober, 2006 19:35  
Blogger kris said...

zou die 200 watt niet het piekvermogen zijn? of is de energiecrisis opgelos?t:-)

31 oktober, 2006 10:14  
Anonymous veronique said...

ik vond het een geweldige uitzending. feel good television :-)
veel succes !!!!

31 oktober, 2006 11:23  
Blogger Deefke said...

Ik kijk altijd 2x naar "Marathon". Eerst tijdens de uitzending zelf op zondagavond en daarna nog eens op video. Tof programma dat tevens wijst op de "gevaren" van onbegeleid deelnemen aan zware sportevenementen. Veel succes Koen en hopelijk in NY tot aan de finish!

Greetz

31 oktober, 2006 14:13  
Anonymous Bart said...

Koen, dat er bij zo'n megawedstrijd doden vallen is niet verwonderlijk. Ook bij andere massamanifestaties is de kans op een dode statistisch heel groot. Of het nu om een loopwedstrijd of om een muziekfestival gaat. Waar veel mensen samen zijn is de kans dat iemand een hartinfarct krijgt groter. Lopen is dus zeker niet gevaarlijk !!!
Ik vind het wel knap wat jullie op korte tijd verwezenlijken. New York zal lastig zijn. Toch wens ik jullie allen veel succes. Weet dat aankomen in de marathon zo'n intens gevoel is dat het nog weken zal nazinderen.
Loop ze,
Bart

01 november, 2006 12:39  
Anonymous Jo said...

Koe,

succes in New-York ! Ik weet zeker dat je aan de finish komt, na zo een opvolging door een team van specialisten, met begeleiding door een eigen prof coach en met zo'n publiek kan je ook moeilijk anders hé ;-)
Je moet het natuurlijk alleen lopen, maar uitlopen dat doe je, daar ben ik zeker van ! Run Koen, run !

01 november, 2006 22:54  
Anonymous Jo said...

Koen, bedoelde ik dus wel degelijk hé Koen en niet Koe ! Geen enkel bijbedoeling met die Koe ! Sorry, lettertje vergeten en niet nagelezen. Best Wel lullig van mezelf. Boe ! Zullen we maar zeggen.

01 november, 2006 22:57  

Een reactie posten

Links to this post:

<< Home