woensdag, oktober 25, 2006

De laatste woorden van Ilse

Ilse de marathondietiste mailt ons zojuist haar laatste richtlijnen door. Misschien loopt u ook mee in New York (of in Athene, ik geloof dat ze daar ook een marathon lopen op 5 november), in dat geval hebt u hier vast ook wat aan:

Van donderdag- tot zaterdagavond: koolhydraatladen. Dit wil zeggen dat je in elke maaltijd beduidend meer koohydraten stopt en dat je ook tussenmaaltijden eet (vetarme koek, fruit, gedroogd fruit, magere melkproducten). Dextrine maltose (fantomalt) kan helpen om het volume van de maaltijd te reduceren.

Kies als warme maaltijd bij voorkeur rijst of pasta en neem extra brood bij de soep. Desserts kunnen ook helpen om de koohydraten op te krikken.

Eet geen gasvormende levensmiddelen en mijdt rauwkost.

Veel drinken, maar hou daar één uur voor de wedstrijd mee op. Vijf minuten voor start moet je Gatorade drinken.

Er zijn voldoende drankposten voorzien. Drink er Gatorade. Geen water, om waterintoxicatie te vermijden. Als Gatorade echt niet lukt omdat je er een kleverige mond van krijgt, dan is het uiteraard niet verboden om water te drinken. Maar niet mee overdrijven.

Labels: , ,

14 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Wat zijn 'gasvormende levensmiddelen' ? Granen, bonen, fruit ?

26 oktober, 2006 00:05  
Anonymous Mike said...

Gatorade drinken, op advies van een dietiste?
Dit verwondert me wel, wetende dat dit drankje te veel suikers bevat om goed te worden opgenomen.

Daarbovenop is dat het merk die poogde 25000 mensen te vergiftigen tijdens de 20km van Bxl door vervallen flesjes uit te delen ;-)

26 oktober, 2006 08:58  
Blogger Kris said...

Wel goed oefenen met die Gatorade. Als pas blijkt dat je maag er niet tegen kan tijdens de marathon, heb je pas echt een probleem. Ook eens zo'n spul drinken tijdens een duurloop om te zien hoe je er op reageert.

26 oktober, 2006 09:00  
Anonymous Anoniem said...

foei foei voor de diëtiste.
Tenzij jullie dit al lang van tevoren wisten is het nu niet meer de moment om te zeggen wat je moet drinken tijdens de marathon. je drinkt immers datgene waarmee je getraind hebt. en dat van waterintoxicatie is echt wel overdreven tenzij je iemand bent die aan elke drankstand een paar bekers naar binnen speelt.

26 oktober, 2006 09:42  
Blogger koen fillet said...

@Anonymous. Niks foei foei, uiteraard hebben we het er met Ilse al eerder over gehad. Bij elke duurloop is voeding en vochtopname onderwerp van gesprek, en we hebben de 20km door Brussel al gelopen.

26 oktober, 2006 09:51  
Anonymous Hans said...

Hey Koen, bedankt voor je drinktips.
Nogmaals 1000 keer chapeau voor je prestatie.
Zelf vertrek ik dinsdag naar NY. Weliswaar nog met een beenvliesontsteking aan het onderbeen. Als ik je aan de aankomst tegenkom dan gaan we der enen (genen Gatorate)op drinken.
Cheers

26 oktober, 2006 10:19  
Blogger el said...

Die gasvormende middelen zijn vooral een probleem voor diegene die achter je komen, uiteraard.

26 oktober, 2006 10:19  
Anonymous Anoniem said...

HEEL VEEL SUCCES ook voor je medelopers !
Uiteraard gaan we niet wachten tot 19 november om jullie uitslagen te bekijken, tijd maakt niks uit voor ons, het respect dat je het doet des te meer ! (ik ben zelfs aan 't peinzen om over een jaartje dit zelf (in België) te gaan doen, uiteraard niet met zoveel begeleiding als jullie. Jullie vb, van 0 tot 42, werkt aanstekelijk ! (ik begin echter zo ergens halfweg).

26 oktober, 2006 11:42  
Anonymous Anoniem said...

ik wens jullie allemaal ook ENORM VEEL SUCCES en VOLDOENING.
Wij duimen zeker!!!!!!

Anna

26 oktober, 2006 12:02  
Anonymous Anoniem said...

Dank je koen om even mijn verdediging om te nemen, uiteraard is er getraind op het drinken van dorstlessende drankjes met de juiste concentratie (tussen 4 en 8%) zodat je voldoende maar niet te veel koolhydraten binnenneemt en zodat je voldoende natrium binnehebt om natriumverliesdoor transpiratie enigzins te compenseren. En ja Mike, het smaakt wel zoet, maar de samenstelling van de gatorade is aan 6% dus aangepast aan de noden van de marathonloper. (de zelfgemaakte versie is lekkerder maar tja tijdens de NY marathon heeft koen er niet veel aan...)
ook van mijnentwege SUCCES KOEN!!

26 oktober, 2006 13:00  
Anonymous veronique said...

nu wordt het pas echt spannend !!!! Ik krijg al endorfine in jullie plaats...
wanneer vertrekken jullie ?
Alvast heeeel veel succes

26 oktober, 2006 13:25  
Anonymous frank spencer said...

Bedankt voor de tips : ik kan ze goed gebruik want zondag loop ik mijn marathon.
Voor ondergetekende geen vlucht naar NYC, maar eerder een trip naar Etten-Leur. Soit, 42 km blijft 42 km ...
Ik ging het aanvankelijk bij rijsttaartjes houden - uit de tijd van "Biek Schotte & the flandriens", maar ga zeker de tips van Ilse Vaes niet in de wind slaan.
Veel sukses, Koen en de rest van de bende van vijf !

26 oktober, 2006 15:50  
Anonymous Ronald said...

Succes Koen!! het gaat nu echt opschieten!! Eet smakelijk :)

26 oktober, 2006 19:19  
Anonymous Anoniem said...

ik heb een paar weken terug mijn eerste marathon gelopen. tijdens de carbo loading periode at ik voornamelijk volkorenbrood en ongepelde rijst. let daar mee op, want dat verteert moeilijk, schakel de dagen voor de marathon over op wit brood en witte rijst, zodat je met lege darmpjes aan de start verschijnt. good luck!

26 oktober, 2006 21:59  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home