vrijdag, augustus 01, 2008

Bart De Wever heeft gelijk

Bart De Wever antwoordt op luisteraarsvragen op de RTBF. In een bijzinnetje zegt hij dat de Belgische identiteit werd uitgevonden in de 19de eeuw. Heel juist. Net als de Vlaamse. En vervolgens de Waalse.

Waarschijnlijk - maar nu interpreteer ik - wou Bart De Wever tussen neus en lippen benadrukken dat de Belgische identiteit niet iets is om veel tamtam rond te maken. Heel juist. Net als de Vlaamse. En de Waalse.

Labels: ,

14 Comments:

Anonymous een leraar said...

De naam Vlaanderen dook voor het eerst op in 358, toen de Franken heel de streek rond Brugge van de Romeinen overnamen en beheerden als Vlaanderengouw of pagus Flandrensis. Het gebied strekte zich uit rond Brugge tussen IJzer en Zwin en ontwikkelde zich in de volgende eeuwen tot het belangrijke Graafschap Vlaanderen.

57 voor Christus
Julius Caesar verovert Gallië. Onze voorouders worden Gallo-Romeinen; hun Germaanse buren noemen hen "Walha": de term "Wallonië" zou hiervan zijn afgeleid! Ze laten hun Keltische dialecten varen en spreken vanaf nu vulgair Latijn. Wallonië ligt dan al op de grens tussen de Germaanse en Latijnse wereld.

01 augustus, 2008 17:09  
Blogger koen fillet said...

@Een leraar. Vlaanderen, zoals het door de Vlaamse beweging wordt bezongen, strekt zich uit tot aan de Maaskant, en is een 19de eeuwse constructie. Uiteraard grijpt men terug naar het historische graafschap Vlaanderen om die constructie bestaansrecht te geven.

De Waalse beweging is ontstaan als reactie op de Vlaamse, en uiteraard grijpt men terug naar de Gallo-Romeinen om de constructie Wallonië bestaansrecht te geven.

Mocht ik de constructie België bestaansrecht willen geven, een behoefte die ik niet voel, volstaat het om uw vriend Julius Caesar te citeren. Maar ik ga dat niet doen.

Ben ik gebuisd?

01 augustus, 2008 17:21  
Anonymous luc said...

inderdaad de belgen zijn de dappersten onder de galliers,en wij zijn erbij
het was inderdaad mijn vriend,gedurende zes lange jaren
maar ik heb het me niet beklaagd
en gebuisd,koen toch!!!!!
toch weer,eenvoud siert uw persoon
prettige vakantie
luc

01 augustus, 2008 18:01  
Anonymous . said...

Is dit een kampioenschap geschiedenis opdissen?

Ik doe dit niet graag, maar ik moet toegeven dat De Wever gelijk heeft als hij stelt dat, als Franstaligen willen dat het Frans een officiële taal is in Vlaanderen, dat dat ineens ook de deur opent voor Arabisch.

Wel jammer (misschien geen toeval) dat De Wever zich op het Arabisch focust en een paar talen vergeet; in Vilvoorde zit een grote groep Spaanssprekenden en in sommige gemeenten heb je grote groepen Italianen. Ook die mensen verdienen dan hun linguistieke rechten!

Maar verder: ik heb geen vaandel nodig om te durven poneren: "Vlaanderen een toren van Babel? Nee, bedankt!"

Euhm, Babel dateert van làng voor Caesar!

Wat heb ik gewonnen?

02 augustus, 2008 15:42  
Anonymous Anoniem said...

de 'vier-weverkens'
op de weblog van Louis Van Dievel
al ontdekt?

03 augustus, 2008 10:41  
Anonymous Anoniem said...

@. zie je wel,toch een schoolmeester?

04 augustus, 2008 09:07  
Anonymous . said...

Nationalisme en vaandelzucht kunnen ook lollig zijn! Getuige daarvan de uitzending op Canvas, vorige maandag, over atleten die op één of andere wijze hun gouden medaille ontzegd werden. In een aantal gevallen was dat door lachwekkend gefoefel van officials die een internationale rekening te vereffenen hadden.

Even grappig is de hypnose waaronder sportlui lijken te vallen, op het moment dat ze op het ereschavotje staan terwijl hun nationale hymne gespeeld wordt. Ik moet nog altijd de eerste sportmens vinden die Patch Adamsgewijs zijn blote reet toont aan het sportieve establishment.

06 augustus, 2008 14:56  
Anonymous wy said...

Deze post heeft me goed doen lachen!!

Dit zijn namelijk een aantal van de argumenten die ik tegenwoordig gul moet opdissen als er over Vlaams-Belgisch etc wordt gesproken door bepaalde individuën. Het zit jammer genoeg wel behoorlijk diep, dat gefabriceerd nationalisme....

Als Nederlandstalige brusseleerster kan ik alleen maar zeggen: hoe meer talen, hoe meer vreugd - en het idee van natie-staat-identiteit is er eentje van... vroeger (en nooit tegelijkertijd), zeker in deze tijden van een veel gemengder wereldbevolking. Vlaanders: aanvaardt de veranderende wereld en maak het er beste van. En dank u Koen :-)

07 augustus, 2008 17:55  
Blogger Skender said...

Natuurlijk werden de Belgische, Waalse en Vlaamse identiteiten uitgevonden in de 19de eeuw. Dat is zo voor zowat alle Europese naties die er vandaag nog zijn. Zelfs de Schotse kilt is een 19de eeuwse creatie.
Maar het is natuurlijk niet omdat iets kunstmatig is, dat het daarom slecht zou zijn. Een land heeft een nationale identiteit nodig. Een gevoel van verbondenheid met je landgenoten is niet negatief, ook al is het gebaseerd op een mythe.

Dat België kunstmatig is, is op zich geen argument tegen België. Maar België werkt niet meer. Uit 19de eeuwse nostalgie een creatie in stand houden die met haken en ogen aaneen hangt, heeft geen zin. Tijd dus om de ene kunstmatige identiteit in te ruilen voor een andere, die een betere basis kan vormen om een land op te bouwen.

11 augustus, 2008 11:21  
Anonymous vera said...

en zeggen dat er Belgen zijn die mordicus een dubbele nationaliteit willen zelfs als de banden met het tweede 'vaderland' zogoed als onbestaande zijn...

11 augustus, 2008 23:49  
Anonymous . said...

Vaandelzucht speelt zich intussen ook in Lennik af...

We kennen het verhaal: een burgemeester vindt dat België eigenlijk feitelijk niet meer bestaat. De federale regering, die we momenteel hebben, is een lijk dat zichzelf in leven houdt door telkens opnieuw deadlines te stellen. Onder die deadlines mogen we veeleer vooropgestelde sterfdata verstaan. "We zijn dood, maar wacht nog effekens, pas op die datum!"

De Lennikse burgervader is dat gezever beu, verwijdert alle tricoloren van voor het gemeentehuis. "België stelt tòch niks meer voor, we houden beter op met smoelen trekken!"

Of die burgemeester aanstuurt op een splitsing van België? Ik denk het niet. Ik denk dat hij (net als ik, laat daarover geen twijfel bestaan) liever België bijeenhoudt, maar (net als de meesten onder ons) constateert dat de Titanic aan het zinken is. En dan kan je die band, die daar aan het spelen is, even goed vertellen dat het sprookje uit is. We zijn immers al een meer dan een jaar aan het pompen, het haalt toch niks meer uit.

Wat de Franstalige pers daarvan vindt, van zoveel "provocatie"? Ze sturen er hun beste muskieten opaf! En dat heb ik vandaag mogen constateren. Vier Francofone fotografen liepen continu op het marktplein van Sint-Kwintens-Lennik rond. Met spiegelreflexen met toeters van zoomlenzen in aanslag. Wachtend tot ze de boeventronie van die sakkerse burgemeester in beeld konden krijgen.

Ik heb nog nooit zoveel foto's zien nemen van een rij leeuwenvlaggen! En ik vraag me af: zouden ze in sommige persregionen enige gelijkenis met swastika's kunnen waarnemen?

14 augustus, 2008 20:27  
Anonymous . said...

En nu gaat ook Van der Kelen zich moeien. "Een burgemeester die geen Belgische tricolore wil ophangen, moet aftreden!" poneert die. Allez vooruit.

Gisteren las ik in de krant iets over 650 politici die hun mandaten niet bekendmaken. Zelfs staatssecretaris voor Fincanciën, Bernard Clerfayt (van de MR), lapt één en ander aan zijn laars.

Eén en ander lijkt me een zwaarder vergrijp dan het niet ophangen van een tricolore. Me dunkt dat Van der Kelen wat opgekoterd werd door Eyskens en/of De Croo...

19 augustus, 2008 13:06  
Blogger Lope de Aguirre said...

@ Wy : "hoe meer talen, hoe meer vreugd -"? Dat lijkt me nogal onpraktisch. Los van emotionele argumenten zijn er ook praktische om je bij één taal per regio te houden.

22 augustus, 2008 08:56  
Anonymous wy said...

In India zijn er steden met 11 talen...

Het komt er natuurlijk altijd op neer om een gemeenschappelijke taal te gebruiken en te communiceren...
(veel en constructief communiceren)

We leven in een wereld waar je 24 uur later ergens heeelemaal anders kan zijn. Vergelijk dat eens met hoe snel een paard je vroeger ergens bracht.

26 augustus, 2008 15:16  

Een reactie posten

<< Home