zondag, juli 20, 2008

Agnes


We gingen naar het Museum voor Schone Kunsten. Zomaar. Pas toen we binnen waren beseften we dat de nieuwe Adriaen Brouwer er hangt. Klein dingeske aan een veel te grote witte muur. Er hangen indrukwekkender conterfeitsels in het KMSKA. Deze madonna met kind bijvoorbeeld.

Bent u ook zo'n museumbezoeker die eerst naar de naambordjes kijkt, en dan pas naar het schilderij? Een woordmens, eerder dan een beeldmens? In dit geval was de woordmens in mij lichtjes ontgoocheld. Het bordje vermeldt: Jean Fouquet, Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen, c 1450. Over dit schilderij is veel meer te vertellen.

Bijvoorbeeld. Dat de Madonna in kwestie niet Maria heet maar Agnes. Agnes Sorel stond model voor dit schilderij, de mooiste vrouw van Frankrijk, maitresse van Charles VII. En naamgeefster van de Agnes Sorelsoep.

Labels:

8 Comments:

Anonymous Tom said...

Ik erger me ook aan de vaak karige info op naambordjes, al vind ik het bij de KMSKA eigenlijk nog meevallen. Sommige musea beperken de info zelfs tot een nummer! Dat nummer verwijst dan naar de audioguide. Zo word je als naar kennis hongerende museumbezoeker al verplicht om met zo'n ding op je oren rond te lopen.
Nee, dan bv de naambordjes van The National Gallery in Londen: bij elk schilderij interessante no nonsense info.

21 juli, 2008 21:16  
Anonymous Louise P. said...

Maar wat die karige informatie ons vooral onthoudt, is dat het bijzonder fijn bidden was voor koning karel.

21 juli, 2008 23:16  
Anonymous Anoniem said...

Agnes Sorelsoep? Is gewoon kippesoep hoor!

23 juli, 2008 02:46  
Blogger koen fillet said...

@Anoniem. Noem uw kippensoep in het vervolg Crème Agnes Sorel, en uw gasten zullen u overladen met lof.

23 juli, 2008 07:21  
Anonymous luc said...

zie ik daar het schilderij
" the fallen madonna with the big boobies"
allo zeg

23 juli, 2008 07:42  
Anonymous . said...

Mag ik hier (off topic) een deur instampen? Ik vind op de site van Radio 1 geen info over het waanzinnige voorstel om de Brusselse Ring te verbreden. Een link naar deredactie.be is het enige wat ik vind.

Ik zou willen uitschreeuwen dat het binnen hooguit 20 jaar afgelopen is met het koninkrijk van de auto. De petroleum zal op zijn. Elektriciteit veel te duur voor jan modaal. Iedereen zal het openbaar vervoer op MOETEN, men zal niet meer KUNNEN kiezen.

Uiteraard verdient een regering veel meer aan de accijnzen en wil ze mordicus een gigantische hoeveelheid beton kunnen gieten...

23 juli, 2008 11:43  
Blogger koen fillet said...

@. U stampt niet alleen een open deur in, u stampt ook tegen het zere been: voor het nieuws moet je inderdaad naar deredactie.be, radio1.be wordt daardoor gekannibaliseerd.

23 juli, 2008 11:57  
Anonymous luc said...

@. en @ koen
ooit de film MAD MAX gezien
it is coming soon but not in de bioscoop,maar overal
en qua beton ,zij die nu hun zakken vulen zullen dan ook geen petrol meer kunnen kopen ,er zal geen meer zijn

23 juli, 2008 15:18  

Een reactie posten

<< Home