vrijdag, november 10, 2006

De Loeman begot

Wilde Geruchten zond uit vanop de Boekenbeurs deze morgen. Trekt er een meneer aan mijn mouw. Ik bekijk hem, ik pijnig mijn hersenen, ik weet dat ik hem ken, maar wie is het? Hij ziet mijn twijfel en hij redt me: Benny Loeman. Wiskunde en godsdienst in het derde middelbaar.

Ik heb geen goeie herinneringen aan mijn schooltijd en het gild der leraren duikt op in mijn bangste nachtmerries, maar de Loeman was een uitzondering. Hij heeft me de liefde voor muziek bijgebracht.

Op een ochtend komt hij de klas binnen met een geweldige twinkel in zijn ogen. Mann'n - we waren jongetjes maar hij sprak ons aan met mannen en in zijn dialect is dat een éénlettergrepig woord - mann'n, ik heb deze morg'n de plaat der plaat'n gehoord. AC/DC, Whole Lotta Rosie. Geef toe, niet slecht voor een godsdienstleraar.

Niemand in de klas had dat nummer toen al gehoord, maar dat zou snel veranderen. En als mijn moeder vroeg of het wat stiller kon, riep ik terug dat het mocht van de Loeman. Luisterend naar Whole Lotta Rosie heb ik ontdekt dat er wind uit de boxen komt als je het volume op 10 zet. 1977, wat een jaar.

Labels: ,

40 Comments:

Anonymous Anoniem said...

@koen

leuk om te horen dat je van dezelfde generatie bent
we blijven toch een beetje steken in onze jaren
weet je nog van die magere hein
en zo
maar t'is nu eenmaal zo
gelukkig ens iets anders dan die haatmail
deze muziek wordt hier immers doorgegeven aan di kids nu 22 en 19 jaar en dat laat ze niet meer los
goeie ouwe rock
luc V

10 november, 2006 19:07  
Anonymous Anoniem said...

Dag Koen,
Fijn dat het leven gewoon verdergaat he. (Misschien eens een nieuwe titel zoeken voor je blog?)

Toen ik je blog opende, viel mijn oog op een google advertentie in de marge. Over 'vrouwen versieren'. Ik ben een vrouw en heb dus niks aan die tips (spijtig), maar het leek me leuk voor jou om er in Wilde Geruchten iets mee te doen. Ik hoorde van een vrouwelijke collega van je dat je een fantastische echtgenote hebt, dus misschien moet je er iemand anders mee aan de slag zetten... (met het boek bedoel ik). Ik vond in elk geval de advertentiesite alleen al lollig om te lezen. http://www.vrouwenversieren.com/

10 november, 2006 19:08  
Blogger koen fillet said...

@Leen. Fantastisch is het woord. Ik heb ze dan ook helemaal zelf gekozen.

10 november, 2006 19:12  
Blogger Geert Gitaar said...

@Koen, maar ook @Leen:

Heb die advertentie ook gelezen. De titel van de blog kan dus blijven, mits wijziging van slechts één woord:

"Van 0 tot 42 vrouwen"

10 november, 2006 19:17  
Anonymous Anoniem said...

Hi Koen,


Er zijn een paar songs waarvan ik nog weet waar ik ze voor de eerste maal hoorde. Whole lotta Rosie is één van die songs samen met New Gold Dream van de Simple Minds en Porcupine van Echo and the Bunnymen.
Dat waren tijden..
Gelukkig hebben we nu nog euh...
Bart Callens, Gavere

10 november, 2006 19:43  
Blogger koen fillet said...

@alleman. Hm. Sinds comments moderation aan staat is het hier opnieuw gezellig.

10 november, 2006 19:48  
Anonymous Anoniem said...

... Als ge denkt dat met uw struisvogelpolitiek de storm gaat liggen ...

10 november, 2006 20:41  
Anonymous Anoniem said...

Heb je ook op het Sint-Victor gezeten dan ? Ik heb ook les gehad van B.L. en dat was een mooie tijd ;)

10 november, 2006 21:01  
Blogger koen fillet said...

@WimV. Ik heb op diverse heiligen gezeten: op St Jozef, op St Norbertus, op St Lucas, op St Ignatius en ja ook op St Victor. Het was me wat, schoollopen.

10 november, 2006 21:06  
Anonymous Anoniem said...

het is hier terug zoals vroeger: aan aangename blog vooor beschaafde mensen :)

10 november, 2006 21:15  
Anonymous Anoniem said...

Ik heb mijn eerste metal- of hard rock (hoe je het ook wil noemen)-ervaring zelf moeten ontdekken, toen ik naar de unief ging... Wij hadden geen coole godsdienstleraar.

10 november, 2006 21:19  
Blogger Jan said...

Hey Koen

Blij dat het hier weer gezellig is!

Ik las een tijdje geleden op het forum van 'marathon' dat er, naast het boek van Geert en Ilse, ook een boek komt over het programma. Kun je hier wat meer over vertellen?

Groetjes
Jan

10 november, 2006 21:21  
Blogger koen fillet said...

@Jan. Paul heeft het manuscript net ingeleverd. Klaar begin december. Hij legt erin uit hoe hij ons - sommigen onder ons - klaargestoomd heeft voor NY. Veel gedetailleerder dan de televisiedocumentaire.

10 november, 2006 21:26  
Anonymous Anoniem said...

Fantastisch idee, koop ik onmiddelijk als hij verschijnt! Koen , hoe gaat het eigenlijk met je? en met de knie? Groetjes

10 november, 2006 21:32  
Blogger Geert Gitaar said...

Allez hop. Onze radioman-die-graag-chaos-creeërt-tijdens-uitzending (dixit Jan Hautekiet in Marathon) is helemaal terug.

99,99% van de bevolking is daar tevreden mee. 0,01% wordt nu geblokkeerd in de mailbox van de fijne chaoot. Woehahahahhiiiiii.

10 november, 2006 21:58  
Anonymous Anoniem said...

Blij dat het gewone blogleven zijn gang weer gaat en dat al die zevercomments verdwenen zijn.
Ik kijk al uit naar dat boek en hoop natuurlijk op veel schema's en veel duiding.
Ben eigenlijk best wel zwaar onder de indruk van de manier waarop coach paul jullie heeft begeleid. Ik kan er alleen maar van dromen en ben dus stikjaloers :-)
Veel boeken gekocht op de boekenbeurs ?

10 november, 2006 22:09  
Blogger koen fillet said...

@Veronique. Nul. Ik was daar om te werken.

10 november, 2006 22:11  
Blogger kris said...

AC/DC veroorzaakte op onze school en in mijn vriendenkring ook voor enige vorm van gekte, maar ik was er niet zot van. Toen de zanger zich verstikte in zijn eigen kots dacht ik : 'oeff , back to normal'

10 november, 2006 23:27  
Anonymous Anoniem said...

Oef, weer beschaafde mensen op je blog! Ik ben er ook zo eentje die in haar apejaren het huis vulde met AC/DC, Patti Smith, Jethro Tull, Genesis, Yes, Pink floyd enz...
Ma noemde het "djingeldjangel", pa zei steevast dat "die mannen buikpijn hadden" :-(
Mijn kinderen (5 twintigers) vinden het geweldige muziek :-)))
Hoezo generatiekloof?

11 november, 2006 02:10  
Anonymous Anoniem said...

Oh, die hoes van ACDC... Toen ik een jaar of 16 was, begin jaren 80, was het plots niet meer cool om hard rock in je collectie te hebben. Dus verkocht ik al mijn platen van ACDC en Deep Purple aan een vriendje die dat wel nog "grave" muziek vond. Spijt dat ik daar achteraf van heb gehad ! Enfin, daarna nooit nog een plaat of cd weggedaan... uit je fouten kan je leren he :-)

11 november, 2006 09:13  
Anonymous Anoniem said...

ja, Koen, ook godsdienstleraren kunnen zeer modern zijn en houden van een bepaald muziekgenre.
Ik ben zelf jaren godsdienstlerares geweest met een zeer open geest en soms moest ik zelf tegen enkele heilige huisjes vechten.

Ik wens je alvast veel moed voor de komende operatie(?) en revalidatie.

een trouwe luisteraar van de Wilde Geruchten

annemie

11 november, 2006 09:30  
Anonymous Anoniem said...

zeg, Koen, gij als ervaringsdeskundige... Ben daarjuist wat loopoefeningetjes gaan doen (knieen optrekken, hiel tegen achterste slaan, huppelen, zijwaarts lopen, ge kent dat he), en heb een verrekking opgelopen aan de binnenkant van mijn dij.

Wat moet ik nu doen ?

11 november, 2006 11:43  
Blogger koen fillet said...

@Pieter. Schaken?

11 november, 2006 11:55  
Anonymous Anoniem said...

@ Koen

Heb die plaat ook eens op volume 10 beluisterd : weet niet of er wind uit de boxen kwam, maar de wereld leek een pak stiller daarna ... (op uitzondering van het getuut in de oren)

Vraag : wordt de humor er nu ook al uitgefilterd ? (antwoord : ja, daarom mag je reactie op de blog)

Ivan

11 november, 2006 13:19  
Blogger koen fillet said...

@Anonymous. Ik hoef nauwelijks te filteren. Een zeker Luc V heeft een paar keer hetzelfde gepost met andere woorden. Het was lovend, maar ik heb hem er maar één keer doorgelaten. Voor de rest geen last meer van bagger.

11 november, 2006 13:28  
Anonymous Anoniem said...

wat ik nu wel eens zou willen horen van jou,is hoe jij de bijdrage van de specialisten inschat en waarom ze zo belangrijk zijn.

want eerlijk gezegd, ik heb hun meerwaarde nog niet gevonden. 6 mensen starten, 4 lopen hem uit waarvan één aan wandeltempo. voor de rest veel blessures en een eerder standaard trainingsschema.

dat zijn resultaten die op individueel vlak best "chapeau" zijn, maar die de mensen van onze loopgroep ook halen zonder al die profs erbij

maar het is maar een imprerssie van mij, dus graag eens jou indruk waarom de prof. ondersteuning zo belangrijk was.

11 november, 2006 15:47  
Anonymous Anoniem said...

Dag Koen,
Dus als ik het even mag samenvatten: wie het niet met je eens is, is een zuurpruim, een Vlaams Blokker, een dommerik, een lul, 'bagger'. Enzovoort. Blij te zien dat je fans zo verdraagzaam zijn, en tevens zo geweldig overtuigd van hun gelijk dat ze het fijner vinden 'onder elkaar' te mogen zijn. Je blog is vanaf nu dus van die mensen. Jammer. Ik had het nobeler gevonden als je hier je excuses had aangeboden, maar het heeft niet mogen zijn.
Tot ziens dan maar,
Kaat,
een verdraagzaam vrouwmens, dat toch vindt dat je de grenzen van het goed fatsoen met voeten hebt getreden door zon om de waarheid heen te kwebbelen. Ik word in mijn kranten graag geïnformeerd over wat is, niet over wat er zou kunnen zijn, als ik maar wat beter tussen de lijnen had gelezen.

11 november, 2006 16:54  
Anonymous Anoniem said...

blij dat het hier nu weer wat rustiger is :-)
Ik zag deze week afl 4 van Marathon en vroeg me toch af: bij al die blessures, werd er dan nog eens naar jullie schoenen gekeken? Die schoenen kregen jullie nl. aangemeten op een moment dat jullie nog niet liepen en een paar minuutjes op de loopband zegt maar weinig over je echte loopstijl natuurlijk. Bij mij zijn heel wat blessures vanzelf genezen geraakt door mijn loopstijl nog eens te laten analyseren bij de Runners Service, zij pasten dan e.e.a. aan aan mijn loopschoenen (bv. nieuwe binnenzool met extra steunpunten, en indien nodig helaas ook eens een nieuw paar schoenen) en bye bye blessures...

11 november, 2006 17:42  
Anonymous Anoniem said...

Dag Koen. Ik kwam toevallig op je website terecht, en heb me dan even onledig gehouden met het lezen van de 'fameuze' commentaren op het gebeuren. We hebben het er even gehad in NYC .. het leven kan soms ook Les Paul zijn.. of een hamburger bij Big Nick.. Alle mensen die het afgelopen jaar achter de schermen deel uitmaakten van het hele gebeuren, als partner of medewerker, ze hebben allemaal hun eigen marathon achter de rug, letterlijk of figuurlijk. En dat kunnen al die 'grote lichten' met al hun gefundeerde commentaar op uw weblog niet eens inschatten, laat staan dat we nog moeten tijd verliezen om hun van weerwoord te dienen. Er gaan er een paar meer de 20km van Brussel lopen volgend jaar, en de Ventoux omhoog fietsen enzo, mensen die vrienden geworden zijn door iets te doen wat ze tevoren niet kenden, dat is wel duidelijk...Zullen we daar ook een programma van maken, 'Marathon-The Year After' ofzo, kwestie van de schrijvende (roddel)pers pennevoer te geven... Bonne chance met de knie, tot binnenkort.
Ives.

11 november, 2006 17:43  
Blogger koen fillet said...

@Anonymous van 16:54. Ik laat negatieve kritiek nog altijd door, en ik heb nooit iemand die negatieve opmerkingen gaf een zuurpruim genoemd, een Vlaams Blokker, een dommerik of een lul. Ik heb wel vastgesteld dat de zuurtegraad toenam nadat het blok naar me linkte.
En wat het woord "bagger" betreft: dat slaat op comments waarin mijn gezin betrokken wordt, of waarin men duidelijk laat merken dat ik in het oog wordt gehouden. Dingen als: hij zat niet op de trein, hij heeft op de boekenbeurs met zijn klastitularis staan praten... Ik wil dat niet meer lezen, daarom filter ik. Ik denk dat je dat zal begrijpen.

11 november, 2006 18:41  
Anonymous Anoniem said...

en 1927, wat een jaar ! :-) Koen, ik hoor je net enthousiast bezig over Dick Bruna's boek en wil dolgraag winnen, maar de canvas-site meldt de hele tijd dat "er een probleem opgetreden is" en mijn mail dus niet verstuurd werd ! weet jij raad (of kan je de jury beïnvloeden ?) :-) bedankt !

11 november, 2006 20:54  
Anonymous Anoniem said...

ps: lees je graag, als sinds januari. Heerlijk dat de zure smaak hier weer weg is :-)
ps2: joepie, new york is achter de rug en je blogt nog ! :-)
groetjes !

11 november, 2006 20:58  
Anonymous Anoniem said...

wow wat een hemelsbreed verschil ,
die filter doet wonderen Koen !

11 november, 2006 21:30  
Blogger Cyriel said...

Ik volg je blog al een hele tijd en nu lees ik het laatste bericht: godsdienstleraar Benny Loeman ?? Ik heb ook van die man lesgehad. Op een dag had hij tijdens de les vooral over de geweldig nieuwe plaat van Pink Floyd die net was uitgekomen: The Wall. Hebben we dus op dezelfde school gezeten ?

11 november, 2006 23:35  
Anonymous Anoniem said...

@cyriel een beetje verder terug lees ik ...

koen fillet said...

@WimV. Ik heb op diverse heiligen gezeten: op St Jozef, op St Norbertus, op St Lucas, op St Ignatius en ja ook op St Victor. Het was me wat, schoollopen.

10 november, 2006 21:06

12 november, 2006 11:06  
Blogger Cyriel said...

Ja, Marc, heb het na mijn post ook gezien. Weer te snel gereageerd dan gelezen.
Dus idd. "St. Vic". Nu ben ik mijn hersenen aan het pijnigen om mijn medeleerlingen terug voor de geest te halen maar dat is toch al van 77-83 geleden dus niet makkelijk. Trouwens, de Loeman reed met een iets coupé-achtig kan ik me herinneren en gaf ook wiskunde.
Those were the days !

12 november, 2006 14:41  
Blogger koen fillet said...

@Cyriel. Een rode Volvo Amazone.
static.flickr.com/111/295313606_12ab243c6c_o.jpg

12 november, 2006 14:49  
Anonymous Anoniem said...

@koen
spijtig dat je mijn positieve comments niet apprecieerde
we kwamen vroeger tijdens maandag wasdag goed overeen
luc V

13 november, 2006 09:10  
Blogger koen fillet said...

@Luc V. Oeps,interpretatiefoutje. Ik dacht dat het telkens hetzelfde mailtje was, weliswaar met andere woorden. Dat heb je met commentmoderation.

13 november, 2006 09:39  
Anonymous Anoniem said...

Hoi Koen,

Dit is een late reactie maar ik kon het niet laten...
Den Benny, 1 van de enige leraren
die je in de klas met z'n voornaam mocht aanspreken. De afspraak in de les wiskunde was dat we
40' over van alles en nog wat praatten, maar de resterende 10' dan alles overpenden wat er door
hem in een ongelooflijk tempo op het bord werd getoverd. En dan schreven we makkelijk nog 8
geruite A4-tjes vol... Dit systeem was een fantastisch concept in mijn ogen, ik die nog nooit in
m'n carrière 1 letter 'moderne wiskunde' had gesnapt en alles dus vanbuiten moest leren. Benny
stond op ons niveau, was a.h.w. 1 van ons. Behalve als je in die 10' niet mee deed, dan ... (en had
je ook geen nota's trouwens).
Hij noemde me speels 'koperdraadje' omdat ik in die tijd wat rossig haar had. Dan antwoordde ik: "Zwijgen, hé Paardegebitje", waarop we beiden begonnen te lachen.
Of die keer dat we een sticker "Paardenvervoer" op z'n oude, groene, early 70's Mercedes (een '200' - geen 'S') plakten...
Those were the days. Trouwens z'n accent is van Kessel-Lo, als ik me
goed herinner. Jaren later kwam ik 'm tegen toen hij tegen de 40 liep en 'n fuif ging geven. Hij
nodigde mij meteen uit, want ik was voor hem 'de vleesgeworden eind jaren '60 spirit'. Het
MOOISTE compliment dat ik ooit van iemand heb gekregen... En hij zou de 'smoel'n' van al die
leerkrachten van Sint-Vic 's willen zien op het moment dat ik binnenkwam... :o)
Spijtig genoeg ben ik door omstandigheden niet kunnen gaan. Af en toe zie ik 'm nog wel eens, al is 't nu effekes geleden. Maar ik wil 'm contacteren i.v.m. tennisles voor m'n jongste, want Benny heeft daarin ooit 'vet hoog' gescoord. Zelfs ooit uitgenodigd geweest op 'n brunch met Bjorn Borg...
Sergio T, Prince racket, ... dat was 'm! En inderdaad, voor mij heeft hij ooit Sgt. Peppers en The
White Album opgenomen op een cassette. "Alle goeie muziek, da's allemaal een beetje Bach" zei hij
en verdorie hij heeft gelijk... 'Whiter Shade of Pale', 'Je t'aime, moi non plus'.. zijn daar nog de grootste voorbeelden van... Eerbetoon aan Benny Loeman - deel 2! Yves VdB.

26 januari, 2012 09:50  

Een reactie posten

<< Home