donderdag, februari 16, 2006

Als God spreekt.

James Joyce.
Nog altijd koorts, dag drie. Het plan was om morgen weer aan het werk te gaan maar dat lukt niet. Jammer, want Geert Lernout is te gast in Wilde Geruchten. Ik heb hem al een paar keer geïnterviewd en dat is elke keer een feest. Lernout is dé James Joycespecialist van Antwerpen en aanpalende straten.

Ik heb Ulysses al vaak in mijn handen gehad, maar ik vrees dat het weggesmeten geld is. Onleesbaar. Joyce lezen lijkt me even ondoenbaar als een marathon lopen. Hoewel Lernout er telkens weer in slaagt om me te doen twijfelen. Je moet Ulysses beginnen met hoofdstuk vier, beweert hij. Dat is toegankelijk, op die manier geraak je over de drempel en krijg je zin om door te zetten. Zouden er mensen zijn die én een marathon hebben gelopen én Ulysses hebben gelezen?

Het jongste boek van Geert Lernout gaat over de Bijbel, de Koran en het Boek van Mormon (Als God spreekt, Van Halewijck). Hij is ongelovig, maar toch vond hij het de moeite om de boeken te bestuderen waar de drie monotheïstische godsdiensten zich op beroepen. Bijbelstudie gebeurt bijna altijd door gelovigen, de onderzoekers zijn dus betrokken partij. Je kan als wetenschapper maar beter afstand houden van je onderwerp, vindt Lernout. Al beseft hij dat ook atheïsten in deze weinig objectief zijn, omdat ze niets liever willen dan aantonen dat alle godsdiensten kwatsch zijn.

Enfin, ik vind dat fascinerend. Maar het is een kluif voor Annemie, morgen.

Mocht er iemand zin hebben om te chatten met God, dat kan.

2 Comments:

Anonymous God said...

Chatten wel enkel tijdens de werkuren en niet tijdens het weekend aub !
Anders krijg ik last met de vakbond ..

16 februari, 2006 19:20  
Anonymous ilse said...

chatten met ...Wat is de bedoeling hiervan? er zijn er die voor dat soort zaken komen aanbellen, vooral op zondagochtend!

17 februari, 2006 11:23  

Een reactie posten

<< Home