zaterdag, januari 30, 2010

Onafhankelijk


Lieven Verstraete werd terechtgewezen in zijn oortje. "Van de liberale onafhankelijke denktank Itinera", had hij gezegd toen hij Marc De Vos introduceerde. Na het gesprek maakte hij ervan "Marc De Vos van de onafhankelijke, ik moet het goed zeggen, onafhankelijke denktank Itinera".

Dat soort dingetjes komt op de redactionele longlist van Feiten en Fillet terecht. Wij kennen Itinera, we bellen geregeld met hun hoofdeconoom, Ivan Van de Cloot. We zijn een beetje fan van die man. Hij praat goed, we krijgen elke keer een heldere en deskundige uitleg, goed verteld, relativerend, af en toe een grapje. Sprekers zoals we ze graag hebben bij Feiten en Fillet. Maar wie betaalt hem? Bij gelegenheid moeten we hem dat eens vragen, vonden we al langer. Lieven zijn rechtzetting gaf ons die gelegenheid. Niet dat het wereldradio zou opleveren, maar je weet maar nooit. Erik zou een verkennend telefoontje doen met Marc De Vos, directeur van Itinera.

Dat viel tegen. Boos. Niet boos. Geen haar op zijn hoofd dat eraan denkt om een interview te geven over wie Itinera financiert. "Wij zijn daar volkomen transparant over maar wij willen beoordeeld worden op onze standpunten, niet op de manier waarop we zijn georganiseerd." Hij zei ook nog iets over "dat programma dat citaten uit zijn context rukt", maar het zou kunnen dat Erik dat verkeerd begrepen heeft.

Dat leverde vrijdag dus niks op, het onderwerp belandde in de redactionele vuilbak. Voorlopig. Want het Itinera Institute is op zijn website inderdaad volkomen transparant. "Volledige onafhankelijkheid – structureel en financieel – van politieke partijen, professionele organisaties en de overheid", staat er. Zo. Nu weten we wie hen niét betaalt. Maar, meneer De Vos, dat was de vraag niet. We willen weten wie jullie wél betaalt. En hoe jullie erin slagen onafhankelijk te blijven van die weldoeners. Met dertig zijn ze, die schenkers, dat staat ook nog op de website. Dat moeten bedrijven zijn en goedboerende individuen. We zijn er alleen maar nieuwsgieriger naar geworden.

Labels:

12 Comments:

Blogger Luc said...

Op de radio hoor je het verschil niet, want de OVT van belanden klinkt als belande, maar wordt geschreven met stam+de.

Vooral benieuwd naar het inhoudelijk gevolg.

30 januari, 2010 16:09  
Blogger koen fillet said...

Aangepastt. Danku.

30 januari, 2010 16:11  
Blogger Marc said...

Geachte heer Fillet

Voor de volgers van uw blog ook onderstaande verduidelijking langs deze weg.
Een gunstige wind bracht mij de link naar uw commentaar. Ik ben degene die door uw collega werd opgebeld. Ik respecteer uw programma; u zult ook wel respect kunnen opbrengen wanneer iemand er liever niet aan meedoet. De feiten vergen ook een juiste weergave. Uw collega belde mij op rond de verspreking van Lieven Verstraete en de melding dat jullie daarover een gesprek wilden om te vernemen wie/wat Itinera nu wel was. Ik zei hem dat ik er niet warm voor liep maar – na enige aarzeling – dat het afhing van de toonzetting. Aangezien jullie formule moest inhaken op de verspreking zelf deed ik het liever niet. De essentie van Itinera is immers dat we niet in de partijpolitieke of ideologische wereld staan, maar precies naar iedereen in die wereld open, constructief en onderbouwd beleidsaanbevelingen doen, met een diverse equipe van onderzoekers. De discussie over het profiel is dan ook – zoals ik het aan uw collega zei – er één van perceptie aan de andere kant.
Het punt van financiering werd in het gesprek maar zijdelings vermeld. Nu meen ik uit uw stukje te begrijpen dat het u nogal intrigeert. Toen Itinera in 2006 werd opgericht, is de lijst met initiële financiers bekend gemaakt. We hebben dat gedaan om hun pioniersrol te erkennen: het was de eerste keer dat er in België werd aangeknoopt met de lange internationale traditie van onafhankelijke beleidsdenktanken. Voor het overige is onze formule beschreven op de website: vooral meerjarige structurele financiering, verbonden aan de missie van het instituut: op onafhankelijke wijze werken aan wegen voor duurzame economische groei en sociale bescherming voor België en zijn regio’s. Dergelijke financiering garandeert vrijheid in het gebruik, dewelke door de equipe wordt ingevuld. Financiering is altijd nodig, maar zij staat dus los van wat Itinera doet. Al de rest is opnieuw perceptie, die wij niet in de hand hebben en die we ook niet willen voeden - vandaar. Het is trouwens een formule die in vele landen courant is: onafhankelijke beleidsdenktanken zijn een universeel gegeven.
Ik geef nog mee dat eenieder die het werk van Itinera nuttig vindt ons kan steunen – zonder meer en in dezelfde geest van vrijblijvendheid. Het gebeurt vandaag al en het zal binnenkort ook rechtstreeks via de website kunnen. Iedereen bij Itinera deelt één centrale bekommernis: het sociale en economische verval van ons land stoppen voor de volgende generatie. Wij zijn geëngageerd voor het algemene belang en werken met veel inzet en overtuiging, in een open geest & al ons materiaal is vrij voor iedereen toegankelijk.
Mijnheer Fillet: ik was niet boos en ben nog altijd niet boos. Zoals ik al aan uw collega had gemeld, dank ik jullie voor jullie begrip en ben ik altijd bereikbaar voor inhoudelijke duiding. Daarvoor bestaat Itinera; voor de rest pas ik liever.
vriendelijke groet
Marc De Vos

31 januari, 2010 21:35  
Anonymous Anoniem said...

Beste Mr. Fillet en redactie, het mag dan maar een idee voor een onderwerp "in de marge", maar het is wel iets waar ik zelf al langer heel erg nieuwsgierig naar ben.

Met alle respect voor wat Itinera probeert te doen, maar ik geloof niet in een "onafhankelijke" denktank. Van zodra er geld gemoeid is met een project, is niets onafhankelijk meer. Financiering schept -zij het directe of indirecte- verplichtingen aan de schenker. Ook De Morgen, het "onafhankelijke dagblad" bij uitstek, kan je bijvoorbeeld niet echt onafhankelijk noemen...

Wat betreft Itinera: voor zover ik een zicht heb op hun activiteiten, krijg ik de indruk dat deze denkende mensen zich vooral concentreren op ideeën om de economie erop vooruit te helpen. Van "werken aan sociale bescherming" heb ik nog niet veel gemerkt. Niet erg, als je er maar openlijk voor uitkomt in plaats van jezelf onafhankelijk te noemen.

12 februari, 2010 13:44  
Anonymous オテモヤン said...

オナニー
逆援助
SEX
フェラチオ
ソープ
逆援助
出張ホスト
手コキ
おっぱい
フェラチオ
中出し
セックス
デリヘル
包茎
逆援
性欲

14 februari, 2010 01:40  
Anonymous Anoniem said...

meneer de vos excusez moi, blablablablablabla op de wijze van ann christy met excuus aan de zangeres!!
groeten,
stef stvens

27 februari, 2010 13:56  
Anonymous , said...

Die van Humo, noemen die zich nog altijd onafhankelijk? :-)))

12 september, 2011 19:06  
Anonymous Marianne said...

Wat Dirk Vandermaelen (SPA) doet, is schieten op de boodschapper, omdat ook hij beseft wat er op ons afkomt.

De Westerse maatschappij staat voor een implosie, met een belangrijke terugval van de levensstandaard voor de komende generaties.

Iedereen gaat verarmen in Europa, van de Finnen tot de Grieken. Geen enkele politicus durft dat te zeggen, links noch rechts. Omdat het stemmen kost.

In deze context mag Itinera nog gefund worden door gelijk wie, hun macro-analyses zijn correct.

Het aanleggen van een goudvoorraad in de kelder, of het niet krijgen van kinderen zijn wellicht de verstandigste dingen die een mens nu kan doen.

Marianne

13 september, 2011 18:37  
Anonymous marianne said...

Dag Koen,

Ik hou enorm van je programma Nieuwe Feiten, en heb genoten van je interview met Marc de Vos. Ik heb een reactie nagelaten op jouw blog over dit item.
Tip: zou je niet beter de recentste posts bovenaan plaatsen in plaats van onderaan?

Hartelijk!
marianne

13 september, 2011 18:47  
Anonymous Anoniem said...

Oprichters van Itinea Institute (gepubliceerd in Staatsblad) : Bart Verhaeghe (bekend van Club Brugge en Uplace), Gaëtan Hannecart (bouwfirma Matexi)en Ann De Kelver (echtgenote van Bazrt Verhaeghe en ook betrokken bij Uplace).

02 januari, 2012 19:47  
Blogger Being Chinmay said...

Hi, thanks for this post. It is exactly what i was looking for. Look forward to reading more .Step Up Height Increaser | Dhanlaxmi Yantra | Shakti Prash | Hair Growth Liquid | Slim 24 Pro | Fair Look

15 september, 2015 09:11  
Blogger Anil Dhawan said...

This blog is really great. The information here will surely be of some help to me. Thanks!
Catalouge Company In Delhi
Content management company

23 november, 2015 11:48  

Een reactie posten

<< Home