Nuttige woorden
Oorspronkelijk duidde het woord gratin enkel het verrukkelijke randje aan dat aan de overschotel blijft plakken, die krokante lekkernij waar je moet om vechten na de maaltijd. Gratter is schrapen in het Frans. Ondertussen slaat gratin op de volledige gerecht. Het kaasrandje moeten we met veel omhaal van woorden omschrijven. Jammer.
Het Koreaans heeft wel een woord voor de krokante restjes die aan een ovenschotel blijven plakken: nooroonbop. Of we dat zomaar kunnen overnemen is zeer de vraag, want Koreanen eten geen witloof met kaassaus: nooroonbop slaat zeer specifiek op het bruine rijstkorstje op de bodem van de pan. Dat is niet hetzelfde als ons gratinrandje.
Gelezen in Nieuwe avonturen van de man die alles at van Jeffrey Steingarten.
Het Koreaans heeft wel een woord voor de krokante restjes die aan een ovenschotel blijven plakken: nooroonbop. Of we dat zomaar kunnen overnemen is zeer de vraag, want Koreanen eten geen witloof met kaassaus: nooroonbop slaat zeer specifiek op het bruine rijstkorstje op de bodem van de pan. Dat is niet hetzelfde als ons gratinrandje.
Gelezen in Nieuwe avonturen van de man die alles at van Jeffrey Steingarten.
6 Comments:
Het klopt wel ergens. "Gratin" is dan de naam van een soort ideaal limietgerecht dat enkel uit korst bestaat. Heerlijk.
@sponzen ridder. Limietgerecht. Wiskundig koken, ik wist niet dat dat kon.
Toch wel koen, je had het er enkele dagen geleden zelf over: pi.
Je kan pi-zza eten, zelfs wortel. De engelsen eten pi-e.
btw, er wordt ook moleculair gekookt, cfr. Heston Blumenthal en Ferran Adria...
eten ,eten,eten
heerlijk
een lust voor de tong en het hart en de maag(zonder dat ze het weet)
de man die alles at of eet,een vereenzelveging,een goed gevoel
beste koen fillet een prachtig en nederig interview gisterenavond van de zuidpoolverkenner.
the great koen
deze avond gratinpattatjes,heerlijk
wat de koreanen daarvan denken of zeggen ,kan me geen barst schelen
het is en blijft lekker
smakelijk en tot nadre orders
LV
met een stukje verse vis
De knapperige goudbruine korst op de bodem van de pan bij een goed bereide paella heet "soccarat".
Google maar eens op dit woord!
Ludo
Ik stel "vechtkorstje" voor.
Een reactie posten
<< Home