donderdag, november 30, 2006

Muurvast in Kruibeke

Eerst was er de breuk tussen DENERT en de CD&V en nu hebben sp.a, VLD en Groen een merkwaardig gezamelijk persbericht verspreid. Een exegeet heeft er een vette kluif aan. Stylistisch is het geen pareltje, maar ik geef de tekst toch volledig, want citeren is manipuleren, heb ik van Marc Vanfraechem geleerd.

Vanuit een bezorgdheid voor de bestuurbaarheid van Kruibeke hebben Groen!, sp.a en VLD de voorbije weken afspraken gemaakt over de inhoud en strategie voor de komende legislatuur. Hierdoor stellen zij zich op als een sterke entiteit die mee wil werken aan een totale politieke vernieuwing binnen Kruibeke. Deze denkpiste sluit elke samenwerking met het Vlaams Belang of met leden van dat Vlaams Belang uit, conform de nationale afspraken van de drie betrokken partijen. Dat onze partijen bij deze aansluiting vinden met wat binnen de CD&V leeft, is een vaststelling. Dat men door deze oefening mogelijk niet tot een meerderheid komt, brengt Kruibeke in een politieke patstelling. Groen !, sp.a en VLD roepen de overige gemeenteraadsleden op om zich bewust te zijn van de patstelling die er momenteel binnen politiek Kruibeke is, en hun politieke verantwoordelijkheid naar het vormen van een bestuur op te nemen. De 3 partijen zijn dan ook bereid om gesprekken aan te gaan met deze verkozen gemeenteraadsleden om naar een meerderheid te kunnen werken en zo van Kruibeke een bestuurbare gemeente te maken. Met een constructieve en verantwoorde houding moet er dan ook binnen enkele weken een werkbare meerderheid in Kruibeke gevormd zijn.

De drie kleintjes, samen hebben ze 4 zetels, klinken zich aan elkaar vast. Antoine Denert als burgemeester zien ze niet zitten, dat lees ik in de woorden "werken aan een totale politieke vernieuwing". En ze geven aan dat ze iets voelen voor de CD&V. Maar dan werkt de wiskunde weer tegen: 4 zetels van de kleintjes plus 8 van de CD&V geeft 12, dat is net eentje te weinig. Die ene stem hopen de kleintjes in de groep DENERT los te peuteren, want met het Blok kunnen ze niet besturen.

De tijd dringt, eind december moet de nieuwe bestuursploeg er staan.

Labels: , ,

6 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Met SPIRIT erbij is er dan zelfs een ruime meerderheid van 14 zetels.

En krijg je een niet eens zo on-logische centrum-progressieve ? / rooms-progressieve ? coalitie. (de VLD is recent ook progressief geworden meen ik begrepen te hebben).

Onze burger-dienaar en schepen van tederheid wordt ongetwijfeld zenuwachtig ...

30 november, 2006 23:11  
Anonymous Anoniem said...

indien er geen coalitie uit de bus komt tegen eind december
ik vraag me af wat er dan dient te gebeuren
enig idee?
wel interessant
LV

01 december, 2006 08:59  
Anonymous Annelies said...

Indien er geen voordrachtsakte met meerderheid wordt neergelegd moet er schepenambt per schepenambt gestemd worden in de gemeenteraad... Slopende en spannende bedoening.

Ik ben zelf als gemeenteraadslid voor de VLD verkozen in mijn gemeente en ook daar wordt het politiek op z'n platst gespeeld: gesloten akkoorden verbroken, overlopers, en al wat je maar kan bedenken in een slechte soap.

Na maanden zware campagne waarin je mensen probeert te overtuigen van een project en de ernst en waarde van politiek, vraag ik me dan af waar die mooie ideƫen dan plots gebleven zijn en bovenal hoe het met het belang van de burgers zit. Verdorie toch, ik weiger in het scenario van de politiek als postjesmelkerij te stappen.

Enfin, wie had gedacht dat gemeentepolitiek zo spannend kon zijn...

01 december, 2006 10:49  
Anonymous Anoniem said...

@annelies
dus annelies de resultaten van de verkiezingen tellen dan niet meer
en de burgemeester dan is het die met de meeste stemmen
in ieder geval ik probeer eens te rade te gaan bij mijn zus die is jurist en deurwaarder
goed om weten
LV

01 december, 2006 16:03  
Anonymous Anoniem said...

't is zelfs nog plezanter, als er geen burgemeester wordt voorgedragen door een meerderheid van de raadsleden (dus eventueel een tijdelijke schijncoalitie DENERT-VB) komt er een regeringscommisaris de gemeente leiden. De schepenen worden inderdaad dan "rechtstreeks" verkozen door de gemeenteraadsleden. Kan wel een leuk boeltje worden daar in Kruibeke :)

04 december, 2006 11:32  
Anonymous Anoniem said...

geen antwoord
enige oplossing is een oppositieburgemeester
maar ja is het dan nodig om verkiezingen uit te schrijven?

iemand anders een oplossing of is het niet interessant genoeg?
LV

05 december, 2006 16:54  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home