zondag, oktober 15, 2006

Samengevat 1

Dit zijn wij, één jaar en vele kilo's geleden. Van links naar rechts Sylvie, Frank, Joke, Geert, Kristien en ik. (Gordijntje toe, op verzoek van één van de zes.)

Het heeft geen haar gescheeld of dit beeld zat niet in het programma. Wij waren/zijn namelijk niet trots op deze lichamen. Jan, de producer van de Marathon, heeft al zijn diplomatiek talent moeten gebruiken om ons over de streep te praten. En Joris, de regisseur, heeft op zijn communiezieltje moeten beloven dat hij niét zou inzoomen.

U ziet mij hier een beetje sterven. Fietsen tegen steeds hogere weerstand tot je echt niet meer kan, ondertussen registreert die man achter mij de hartslag.

Als daar onregelmatigheden in te zien zijn mag je niet aan de training beginnen omdat je dan in de Marathon niet een beetje, maar een beetje veel zou kunnen sterven. Mijn hart bleek ok. En lichaamsbeharing is geen tegenindicatie voor dit soort zottekesspel.

En dit is het resultaat van al die metingen. De gegevens op regel een en regel twee zijn slecht, maar de drie volgende cijfers duiden op een zeker sportief talent. Dat evenwel jarenlang verwaarloosd werd. Had ik als tienjarig jongetje mijn atletisch licht niet onder de korenmaat gezet, dan...

...had ik niet aan het Marathonproject mogen meedoen wegens niet onsportief genoeg.

Labels: , , ,

26 Comments:

Anonymous Pieter said...

En wordt die buik nu ingetrokken of is dit volledig in ontspannende toestand?

15 oktober, 2006 22:18  
Anonymous Dagkaart said...

En je hebt toch een indrukwekkend vermogen. Bij de anderen lag dat heel wat lager. 140W, daarmee kun je thuis al meer dan 10 spaarlampen van 11W mee doen branden. Bijna genoeg voor je hele huis. Mag je best trots op zijn.
En euh... hoe doe je dat om die slide op je blog te krijgen. Gekregen vd programmamakers, op dvd of PC opgenomen??? Foto genomen van je tv?

15 oktober, 2006 22:56  
Blogger pietel said...

Alvast proficiat met de eerste uitzending.

Ik heb wel een vermoeden dat de cameramensen van 'het vermogen' Marathon hebben gedraaid. :)

De inhoud was zeer fijn.

15 oktober, 2006 22:57  
Blogger bewa said...

Mooie televisie, leuk om volgen.
Blij dat ik al zolang sport en ook loop, het is/was bij momenten beangstigend.
Het is inderdaad een 'slijtageslag', zowel fysiek als mentaal.
Nog veel trainingsplezier in de laatse rechte lijn naar NYC en hopelijk tot daar, achter de finish in Central Park.

15 oktober, 2006 22:57  
Anonymous Ralf said...

...van je baas moet je het hebben. ..."Koen is een compleet vrak". Ik weet het niet hoor Koen, misschien toch even met Jan gaan praten ;) . Toffe eerste uitzending . Dat smaakt naar meer.

15 oktober, 2006 23:02  
Anonymous Kris said...

'k Heb ook net de eerste aflevering gezien.
Ik ben zelf een tweetal maand geleden beginnen joggen. Eerst afwisselend lopen én veel wandelen, daarna systematisch opgebouwd naar enkel joggen. Tot vorige week liep ik 30 minuten aan één stuk maar helaas is het er deze week niet meer van gekomen, deels door teveel werk, deels door geen zin.
Ik heb nochtans een ruim sportverleden (30 jaar competiesport in drie verschillende disciplines en op redelijk niveau), maar da's helaas een drietal jaar geleden om verschillende redenen opgehouden
Na het zien van het programma was ik wel effe niet goed...
Vooral de commentaar van Jan Hautekiet vond ik erg snerend. Het misprijzen voor mensen die een slechte conditie hebben en die wat meer kilo's meesleuren dan wetenschappelijk goed voor hen zou zijn, lag er nogal vingerdik bovenop.
't Zal wellicht niet aan meneer Hautekiet liggen, de tekstschrijvers zullen dat zo opgeschreven hebben en op televisie moet dat natuurlijk nogal zwart-wit zijn.
Blijkbaar word je in deze maatschappij vooral afgerekend hoe je eruit ziet en hoe sportief je bent. Wat je kunt, wat je weet, hoe je bent,... is helemaal ondergeschikt aan je lichamelijke kwaliteiten. Niks nieuws natuurlijk, ik ben al langer te zwaar en heb dus al vanalles gehoord.

15 oktober, 2006 23:05  
Blogger koen fillet said...

Zo heb ik het niet aangevoeld, Kris. Wat jij sneren noemt, is bedoeld als ironie. Een moeilijke discipline, die altijd, altijd - ik heb het zelf ook al mogen ondervinden - altijd tot misverstanden leidt.
Doorgaans zijn de offscreenteksten van Over Leven gortdroog. De stijl van het Marathon-commentaar dus is een experiment, waar ze zelf ook niet helemaal zeker van waren. En waarover ze mij vooraf hebben gepolst. Ik vond het geslaagd.
En als het niet geslaagd is: Jan treft geen schuld, hij leest inderdaad gewoon voor.

15 oktober, 2006 23:11  
Anonymous Ralf said...

...sorry , het moest uiteraard "wrak" zijn en niet "vrak".Hetzal te maken hebben met het late uur van de dag.We zullen Jan aldus van alle schuld vrijspreken.

15 oktober, 2006 23:26  
Anonymous George said...

Hello Koen dagelijks luister ik naar "jouw wilde geruchten" en zag ook "marathon" . Ik sport al langer dan jij en bij runnersworld lees je wat over mij
Je hebt een behoorlijke VO2 max en dat is goed om snel te kunnen lopen ,maar je knikenkels zijn een zware handicap ; spijtig...
Ook 3x 3km als duurinterval is niet ideaal voor de marathon...maar ja .....
Groetjes van George

16 oktober, 2006 01:44  
Anonymous Dagkaart said...

En... doet Jan de voorlezer eigenlijk aan sport? Hij ziet er wel behoorlijk slank uit. Houdt zich wel onledig met het keyboard, maar is dat sport? En blijft hij daardoor zo slank?

16 oktober, 2006 06:29  
Anonymous Koen said...

Beste,

Ik vind het prachtig wat jullie doen! Ik ben een tijdje terug ook opnieuw gestart met lopen en heb gisteren dan ook aan het scherm gekluisterd gezeten.
Het programma werkt ook voor mij zeer motiverend. Ben echt benieuwd.

Met vriendelijke groet,

Koen
http://www.bloggen.be/koenius

16 oktober, 2006 09:53  
Anonymous Koenspam said...

Ik kon het ironische ondertoontje wel smaken. Moesten ze onder de beelden het nummertje Sexy Back van Justin Timberlake hebben geplaatst, dat zou er pas over geweest zijn. :-O Verder heb ik geïnteresseerd gekeken (leuk, die waterweging) en meermaals gedacht dat iedereen - van specialist tot beginnend atleet - er vanuit gaat dat het onbegonnen werk is om op een jaar tijd een marathon te lopen, en dus eigenlijk hun wetenschappelijke verantwoordeljkheid een beetje ontlopen. Ik zie jullie dus eigenlijk meer als proefkonijnen, maar hoop evengoed op een positieve afloop!

16 oktober, 2006 10:52  
Anonymous veronique said...

ben erin geslaag toch naar de eerste aflevering te kijken vanop mijn werk. ipv één of andere nieuwszender heb ik samen met mijn collega's gekeken naar canvas.
Hoedje af voor jullie allemaal !!!! Ontnuchterend en herkenbaar. Leuk trouwens om nog een collega van vroeger te zien: Sylvie.
Boeiende tv, leuke commentaar

16 oktober, 2006 10:55  
Anonymous Anoniem said...

Hoi,

Ik heb gisteren genoten van de uitzending(en ja..met chips en een glaasje...), het was boeiend en ik vond de commmentaar echt aangenaam. Ik ben een trouwe kijker van Over Leven en de commentaarstem was verfrissend , dat geeft toch dat tikkeltje extra.

Anna

16 oktober, 2006 11:05  
Blogger joeri said...

Hoi Koen, zeer leuke en interessante eerste aflevering! Ik ben alvast onder de indruk van jullie moed en zelfopoffering. Hopelijk loopt het allemaal goed af. Ik zou als ik van jou was toch eens met Jan H gaan praten over zijn ironische ondertoontje want zo lijkt het wel of hij er zelf niet in gelooft :) Muzikale groeten!

16 oktober, 2006 11:42  
Anonymous Bart said...

Programma zag er heel goed uit. 'k Vond niet dat zwaarlijvigheid kritisch werd beoordeeld, 't was volgens mij puur wetenschappelijk.

Ik ben nu wel benieuwd waar Koen F. nu staat?

'k Ben zelf aan het opbouwen van 10km naar 20km, éénmaal je de microbe te pakken hebt...

Succes!!

16 oktober, 2006 12:21  
Anonymous Anoniem said...

Hoi Koen,

Ik ben zelf in april beginnen lopen met Start to run en ik weet hoe moeilijk het kan zijn. Ondertussen ben ik bezig aan het programma van 5 naar 10 km.
Ik wou je even zeggen dat ikjullie enorm bewonder, en ook wel benijdt om de kans die jullie aangeboden hebben gekregen. ik wens je veel succes in New York!

groetjes

16 oktober, 2006 13:05  
Anonymous Julie said...

Koen, ik heb gisteren met veel plezier de uitzending gevolgd en vind het ontzettend knap dat je de uitdaging bent aangegaan. 'k Ben heel benieuwd naar de volgende afleveringen en vooral naar jouw ervaring in New York. Nog veel voorbereidingsplezier en toi toi toi voor 5 november!

16 oktober, 2006 13:31  
Blogger Pieter said...

Inderdaad! Wanneer krijgen wij dezelfde 'naakt'foto te zien van de situatie vandaag?

Misschien een geanimeerde morph van maken?

16 oktober, 2006 13:48  
Anonymous Katrin said...

Wordt hier geen weddenschap georganiseerd wie het wel haalt en wie niet?Ik vond de commentaren van de begeleiders niet echt hoopvol klinken. Misschien om een spanning te creëren. Ik zou zelf niet te veel geld inzetten. De deelnemers zelf moeten nu wel weten of ze het halen of niet, met nog 2 weken training voor de boeg want de laatste week moet je taperen en zit de trainingsarbeid er op.
NB: in volle mentale en fysieke voorbereiding voor mijn derde marathon 26 november.

16 oktober, 2006 16:27  
Anonymous kj said...

mooi eerste aflevering ! ik zal het verder verloop "op de voet" volgen ;-)

16 oktober, 2006 18:41  
Blogger Lipiton1973 said...

Gelukkig had ik die zondag alles goed doorgenomen wat er die avond te zien was. Heb met veel verbazing het programma gevolgd en vond het dan ook spijtig dat het zo snel gedaan was. Tevens was het ook een teleurstelling dat ik nu een week moet wachten om het resultaat te volgen. Kreeg wel de smaak terug te pakken om ook iets dringends aan mijn fysiek terug te doen.

16 oktober, 2006 19:18  
Blogger Heleen said...

Mooi programma en het wordt echt spannend ik ben heel benieuwd. 5 novemver, nog 20 dagen?

16 oktober, 2006 21:17  
Blogger DavidL said...

Ik hoop dat men in de laatste aflevering nog eens jullie waarden (VO2-max, vet% etc...) voor en na tegenover elkaar zet - lijkt me leuk.

17 oktober, 2006 11:35  
Anonymous Ruthje said...

Proficiat met de eerste aflevering, vond het zeer geslaag, eerlijk, gedurfd. Jammer dat je blijkbaar een "wrak" bent, maar zolang de wilskracht er is kan ne mens veel aan. Ik ben ook niet gemaakt om te lopen (zei de podoloog van de sportwinkel me, terwijl die daardoor tegen zijnen eigen winkel sprak), maar ondertussen heb ik er toch ook al een marathon opzitten. Ga in ieder geval de uitzendingen verder volgen, heb zo het gevoel dat ik er nog 't één en 't ander uit kan leren! Succes nog!!

17 oktober, 2006 20:23  
Blogger koen fillet said...

@DavidL: We hebben die inspanningstest nog een tweede keer gedaan, dus wellicht krijg je je zin. Ik hoop dat ze ons na de marathon niet nog eens gaan lastig vallen met zo'n derde fietstest, want echt, het is wreed afzien...

17 oktober, 2006 20:37  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home