dinsdag, november 06, 2007

De complotten van de VRT


Luc Van Braekel en een aantal van zijn lezers is zich aan het ergeren aan Peeters & Pichal. En bij uitbreiding aan de VRT. De ergernis betreft de actie tegen een voortijdige kerst van P&P.

Schrijft Luc: De VRT-actie is uiteraard humoristisch bedoeld, maar past (...) wonderwel in het roodgroenlinkse wereldbeeld dat zich tegen de (...) consumptiemaatschappij afzet. Naar een humoristisch-ironische actie die de draak steekt met de staat, met overheidsregulering of met vakbonden zal men tevergeefs zoeken in meer dan een halve eeuw VRT-annalen.


Rudy De Kerpel, een ondernemer die kerstspullen verhandelt, is een tegenactie begonnen, "Alle dagen kerstmis", ik heb hem daarover gisteren gebeld in Feyten of Fillet.

Schrijft Luc: Koen Fillet las de column van De Kerpel en nam contact met hem op voor een interview, dat maandagavond werd uitgezonden in Feyten of Fillet.

Luc had daaraan moeten toevoegen: Dat Koen Fillet aandacht besteedt aan De Kerpel, past niet in het roodgroenlinkse beeld dat ik van de VRT heb. Ik zal eens nagaan of er in een halve eeuw VRT-annalen nog voorbeelden zijn waarin de draak werd gestoken met de staat, met overheidsregulering of met de vakbonden. Misschien heb ik er naast geluisterd.

Labels: , , ,

9 Comments:

Anonymous Andhi said...

Ik snap het ook niet goed... Als je een roodgroen wereldbeeld hebt, ben je toch net wél een fan van (zelfs een vroegtijdige) kerst?

Of hebben ze de officiële kerstkleuren aangepast en hebben ze mij dat niet verteld?

06 november, 2007 10:14  
Anonymous LVB said...

Beste Koen, u weet best wat ik bedoel. Als u in uw programma mensen interviewt, dan is dat vrijblijvend wat uzelf en de VRT betreft. Het is niet omdat u Rudi De Kerpel interviewt over zijn campagne en hem misschien ook wat aanmoedigt, dat de VRT en uw programma zich actief engageren om een campagne te voeren voor "Alle Dagen Kerstmis". Of mag ik na dat interview stellen dat "Koen Fillet zich als één man achter de campagne 'Alle Dagen Kerstmis' schaart"?

Dat is wat Peeters en Pichal, en bij uitbreiding de VRT, wél doen. Zij besteden niet slechts aandacht aan een stickeractie, zij zijn er zelf de initiatiefnemers en de organisatoren van. En dat is toch van een andere dimensie dan initiatiefnemers van een actie interviewen. En die stickeractie, ook al is ze humoristisch bedoeld, heeft een maatschappelijke en politieke dimensie die anti-onderneming en anti-vrije-markt is.

Misschien hadden de VRT-organisatoren niet gedacht aan die sociaal-politieke dimensie, maar dat lijkt mij dan weer typisch voor de wereld van de journalisten en de VRT. U weet dat een onderzoek van prof. Els De Bens uitwees dat de helft van alle Vlaamse beroepsjournalisten bij de verkiezingen van 1999 groen stemde, en bijna één derde socialistisch? Niet toevallig de ideologieën die het meest negatief staan tegenover vrije markt en ondernemen...

06 november, 2007 11:27  
Anonymous Anoniem said...

ach jongens...

zolang die kerstman niet voor sinterklaas zijn voeten loopt
mag het wat mij betreft al van 8 december
-- de 7de is de sint vermoeid aan het wegrijden, dus geven we hem best nog even een dagje

da's nog maar een compromis hé

grtjs

06 november, 2007 12:29  
Anonymous LVB said...

En, Koen, toch nog iets over dat woord "complot" in de titel.

Ik heb het woord complot niet gebruikt, en door dat woord te gebruiken maak je een karikatuur van mijn standpunt. Voor een complot is voorbedachtheid en opzet nodig. Dat is volgens mij niet in het spel: die 'bias' bij VRT-journalisten en beroepsjournalisten in het algemeen is mijns inziens onbewust en onopzettelijk, omdat hun opleiding, hun belangstelling die tot die studiekeuze leidde, hun politieke voorkeur (zie onderzoek prof. Els de Bens), hen meer gevoelig maakt voor typisch "linkse" onderwerpen.

06 november, 2007 12:49  
Anonymous Anoniem said...

Beste Koen,
Om Uw onafhankelijkheid aan te tonen verwachten we eerlang ook een vergelijkbare actie bij de volgende 'Gentse Feesten'.Ter inlichting:In 2008 zullen de Gentse Feesten plaatsvinden van zaterdag 19 tot en met maandag 28 juli.Dus Uw programmatie tijdig aanpassen.
mvg
Jean

06 november, 2007 13:41  
Anonymous Anoniem said...

ja op den duur weet men niet meer wat vertellen op de radio
de inspiratie raakt op
en dan volgen de persoonlijke meningen
jammer
maar de wereld wordt meer en meer gepersonaliseerd
gts

06 november, 2007 16:47  
Anonymous Kaat said...

Dat het tijd werd dat iemand iets ondernam tegen al die vroege feestdagenacties. De Sint is nog niet geweest of de Kerstman is er a. Misschien moeten we de actie voor elke feestdag ondernemen, want de Sint komt anders in de toekomst misschien al in augustus (heeelp). Daarnaast kunnen we acties ondernemen tegen feestdagen die we 5 jaar geleden niet hadden, maar waaraan we plots allen moeten deelnemen. Wat volgt er na Halloween? Boxing day? Thanksgiving? (hihi, hoe gaan ze dat vertalen en als ze het niet zouden vertalen, hoe zouden de mensen het dan uitspreken in de vernederlandste versie...hihihi) .

Maar voor de rest...leve de feestdagen ;)

06 november, 2007 17:26  
Anonymous Anoniem said...

Of dat nu net de taak van de openbare omroep is om iets te ondernemen tegen de vroege feestdagenacties, durf ik toch te betwijfelen.
Ik begrijp dat het een ludieke actie is, die een beetje uit de hand loopt. Waar halen P&P het recht om mensen die hun kost verdienen met de feestdagen, te boycotten? Want daar komt het wel op neer. Je bepaalt toch zelf wel wanneer je je kerstboom zet en wanneer je hem buitensmijt of niet soms? Van betutteling gesproken.
Voor hen die het interesseert: ik denk dat we dit jaar geen kerstboom zetten ofwel een plastieken. Kyoto, weet je wel. Van halloween en valentijn verder nog geen last gehad.Het passeert ons al jaren.

06 november, 2007 19:03  
Blogger koen fillet said...

@Luc. Dat onderzoek van professor De Bens is me bekend. Elke beroepsgroep trekt een bepaald slag volk aan. Geef me een bierviltje en ik maak een studie van de politieke voorkeuren van journalisten (roodgroenlinks), notarissen (liberaal), pastoors (CD&V), beroepsmilitairen (rechts).

07 november, 2007 17:01  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home