dinsdag, september 25, 2007

Kwee

Antieke Griekse bruiden kregen een kweepeer mee in hun bruidsschat, symbool van vruchtbaarheid, garantie voor hitsigheid. Naar verluidt, mijn bron is DEDIKKEVANDAM. Het zou een kwee geweest zijn, de vrucht waarmee Eva Adam heeft verleid.


Wij waren daarvan niet op de hoogte toen we dat boompje plantten. Schone bloemen in de lente en schone vruchten in de herfst, dat was ons enige motief. En de geur! Er buigt zich een zwaar beladen tak over het tuinpad, als je er langsloopt waan je jezelf in een rozentuin die zich van seizoen heeft vergist.

Maar wat doen we er nu mee, met al dat gekweepeer? De confituur viel vorig jaar niet echt in de smaak, ik geloof dat we zelfs nog een potje hebben staan, ergens.

Labels: ,

10 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Ik heb dat nog nooit geproefd, zo'n kweepeer. Nochtans zegt men altijd dat wijnen van de Chenin Blanc-druif naar kweeperen ruiken.

25 september, 2007 09:42  
Blogger koen fillet said...

@Maarten. De kweepeer zelf is rauw niet te eten. Keihard. Je moet er confituur of sap of snoepjes van maken.

25 september, 2007 09:48  
Anonymous Anoniem said...

Er zijn ook recepten met kweeperen in de oven. En wild, als ik mij niet vergis.

25 september, 2007 10:11  
Anonymous Anoniem said...

kweepeercompƓte... wordt in de ouderlijke thuishaven ook al eens gemaakt.
En verder veel uitdelen, ruilhandel plegen enz.
De snoepjes vind ik lekker - met wat amandelschilfers enzo.
De rest van de familie is gek op de gelei. (geen confituur)

25 september, 2007 12:02  
Anonymous Anoniem said...

De Coings-confiture van Bonne Maman is niet te versmaden. Dat moet je toch na kunnen doen?

25 september, 2007 12:02  
Anonymous Anoniem said...

kweeperen ruiken heel lekker ,je kan een mandje kweeperen ergens in huis zetten en je hebt maanden een lekkere geur,want kweeperen worden niet rot die verrimpelen en drogen uit

25 september, 2007 13:16  
Anonymous Anoniem said...

Fruit + vlees is een zwaar overgewaardeerde combinatie. Te zoet,te plat gestoofd en zo. Wel heel lekker is lamsvlees + kweepeer, in een tagine. Proef op de som bij ons thuis?

25 september, 2007 22:26  
Blogger koen fillet said...

@Jan. Ziedeweldakikkuken.

25 september, 2007 22:28  
Anonymous Anoniem said...

Wij maken "roze varkentjes" met kweeperen.
Je snijdt ze in kwarten, opkoken en een beetje cassissiroop aan toevoegen: een mooie roze kleur voor de "varkentjes".
Als je dat met sap en al heet in bokalen schept, kan je ze zelfs een tijdje bewaren, mits de bokalen goed gesloten zijn!

26 september, 2007 00:38  
Anonymous Anoniem said...

@Koen. Al zevenentwintig jaar!

26 september, 2007 20:25  

Een reactie posten

<< Home