donderdag, januari 17, 2008

Wat wil je later worden?


Ga naar deredactie.be, klik op de vier kopjes rechtsboven, en je krijgt een inkijkje in het privéleven van een aantal VRT-journalisten. In principe de vier afgebeelde, maar als je het internetadres aanvult met een naam naar keuze, opent zich de ganse bibliotheek. Ik heb me net een ongeluk geklikt. En vanalles bijgeleerd.

Tien collega's droomden er als kind van journalist te worden. Als we radiomaker en presentator meetellen, worden dat er zelfs dertien. Een paar mensen vermelden hun rolmodel: Kuifje (Ivan Devadder) en Guust Flater (Gilles Decoster). Peter Verlinden wou Guy Polspoel worden.

Piloot en dierenarts zijn klassieke jongensdromen, elk vijf keer vernoemd, ook door meisjes. Net als leraar en - verrassend - archeoloog. Kristien Bonneure en Stefan Blommaert droomden daar ooit van.

Zes VRT-journalisten zagen voor zichzelf een sportcarrière: twee voetballers, drie wielrenners - Johny Vansevenant vond knecht van Eddy Merckx het mooiste beroep ter wereld, en één polsstokspringster: Annelies Van Herck. Maar pottenbakker zag ze ook wel zitten.

Drie vuilnismannen, drie postbodes, drie brandweermannen en drie ontdekkingsreizigers. Twee dokters, twee zangers, twee advocaten (omdat je die zo vaak op TV zag, zegt Lisbeth Imbo) en twee truckers: Phara en Jan Balliauw. Voor hij op de VRT werkte is Johan Depoortere écht trucker geweest, maar zijn jongensdroom was machinist op een trein of bouwvakker.

Daarmee zitten we in het rariteitenkabinet, beroepen die slechts één keer worden genoemd. Clown (ik), boekhandelaar (Bert Devroey), Els Leys vond schrijfster van Tiny-boeken het mooiste beroep. Goedele Devroy wou jongen worden. Er zit een gerateerde speurder op de redactie, Bruno Huygebaert. Marc Vandelooverbosch zag wel wat in een toekomst als bisschop, en de droomjob van Tom Van De Weghe, onze man in China, was ambassadeur.

9 Comments:

Anonymous Kaat said...

Spannend, dat doorklikken allemaal! Je hebt een interessante gemengd dubbel in de Knack deze week. Heb je nog voornemens om meer te gaan lopen? Of heb je nog last van je knie? Sorry als het een herhaling is, maar ik kan je blog niet zo regelmatig meer lezen...vandaar dat ik misschien herhaal wat een ander al vroeg (pfiew, van herhaling gesproken =/)

17 januari, 2008 22:13  
Blogger Mrs B said...

Ooit was er eens een rondvraag in de klas op het einde van het vijfde studiejaar: "Wat wil je graag later worden?". De antwoorden van mijn elfjarige klasgenootjes zullen me altijd bijblijven. Eén jongen zei 'dopper' en een ander 'groot' en een vroegrijpe derde zei 'gynaecoloog'.

17 januari, 2008 22:19  
Anonymous Anoniem said...

Wat Peter Verlinden betreft : die is écht Guy Polspoel geworden of toch een beetje.

18 januari, 2008 08:59  
Blogger tv said...

De hele lijst is te vinden op http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/VRT-gezichten/ - al doet de layout vermoeden dat die pagina niet voor het publiek is bestemd...

18 januari, 2008 14:41  
Anonymous Anoniem said...

blijft JJ johan jansens niet aan fotopapier kleven?
ik kan er maar geen gezicht op plakken

18 januari, 2008 15:09  
Blogger koen fillet said...

Johan Jansens is enkel stem.

18 januari, 2008 15:23  
Anonymous Anoniem said...

Maar er zijn ook opvallend veel lopers bij.

Stefaan

18 januari, 2008 15:59  
Anonymous Anoniem said...

is johan dan niet om aan te zien???????
of wenst hij buiten de schijnwerpers te blijven?

21 januari, 2008 07:25  
Anonymous Anoniem said...

ZELFS OP DE WEBCAM IS HIJ NIET TE ZIEN
KAN IEMAND MIJN VERWACHTINGEN IN LOSSEN
DANK

22 januari, 2008 08:03  

Een reactie posten

Links to this post:

<< Home