woensdag, januari 02, 2008

Duopresentatie


U spreekt met een ervaringsdeskundige. Duopresentatie - als het lukt - is een soort mirakel. Er is vertrouwen voor nodig, respect en vooral: de bereidheid om elkaar ruimte te gunnen. Als er competitie ontstaat in het duo, is het om zeep.

Mijn gat viel open van verontwaardiging toen ik vanmorgen Jo Vandamme hoorde op Radio 1. Jo vervangt Annemie Peeters en Sven Pichal. Hij gooit zijn gast een aantal dilemma's voor de voeten, blijkbaar gaat het elke dag zo maar ik hoorde het vandaag voor het eerst. Peter Vandermeersch moest kiezen: Peeters of Pichal.

De redacteur die dàt heeft bedacht is een xxx (geschrapt bij tweede lezing. Drie letters, één klinker, begin- en eindmedeklinker zijn dezelfde.) Wat is de gedachtegang geweest? Annemie en Sven doen dat goed, laat ons ze een beetje jennen en hun relatie onder spanning zetten? Of wil men één van de twee duidelijk maken dat hij/zij te scherp is? Of dat hij/zij teveel doddelt? Of dat hij/zij te goedlachs is? Of dat hij/zij niet luistert naar de geïnterviewde? En is men niet mans genoeg om dat tijdens een evaluatie uit te spreken en maken we er dan maar een publiek spelletje van? Of is het gewoon dommigheid van iemand die niet beseft hoe fragiel geslaagde duopresentatie is, en hoe kostbaar?

Vandermeersch koos voor Peeters, en voegde er aan toe "zonder de minste twijfel". Dat zal Annemie plezier doen, kraaide Jo, want ze had achterstand. Peeters of Pichal, 2-4. Gadverdamme! Annemie, Sven, niet luisteren naar dat vervangprogramma van jullie. En mochten Jo's gasten van morgen en overmorgen dit stukje lezen: weiger een keuze te maken.

Labels: ,

5 Comments:

Anonymous ivan said...

Gelijk heb je. Al vind ik het vervangprogramma toch zeer geslaagd. Maar nog over die duo-presentatie: in de meeste gevallen vind ik het GEEN meerwaarde. En in zeldzame gevallen is het zelfs een verschrikkelijke afknapper. Zo heeft het mislukken van de duo-presentatie lisbeth-floris de '100 op 1' omzeep geholpen. Terwijl dat afzonderlijk 2 steengoede presentatoren zijn.

02 januari, 2008 13:44  
Anonymous els said...

Inderdaad Koen, een onbegrijpelijke beslissing om deze keuze voor te leggen. Nochtans verder een goed vervangprogramma.
Persoonlijk vond ik de '100 op 1' een heel goed programma. De 2 presentatoren hadden er duidelijk plezier in en zetten dit perfect over op de luisteraars. Zo zie je maar : over smaken en voorkeuren valt niet te discussiëren. Je legt je gasten dan ook best geen keuze voor. Levert niets op.

02 januari, 2008 16:34  
Blogger Smithson said...

Koen,

Anders zo bezadigd en nu zo scherp. Het zit je echt wel hoog he. Al mijn steun, ik vind dat je gelijk hebt. Dit is niet echt koosjer van collega-presentators.

Beste groeten,

Smithson

02 januari, 2008 19:55  
Anonymous dagkaart said...

Pichal ken ik minder goed, maar Peeters houdt er ook van om iemand in zijn/haar hemd te zetten.
Daar moet ze tegen kunnen.
Beetje reageren zoals SOS piet die wordt uitgelachen bij Hoste enz...

Alleen wie (heel) bekend is wordt uitgelachen.
Anders is het de moeite niet.

02 januari, 2008 20:05  
Blogger karen said...

katya retsin koos vandaag níet!
:-)

04 januari, 2008 11:36  

Een reactie posten

Links to this post:

<< Home