maandag, mei 21, 2007

Windvrij ijs

Als in Wilde Geruchten een Nederlander aan het woord komt, volgen er klachten. Radio 1 luisteraars verdragen dat niet. Vandaag weer.

Waar ging het over? Ben & Jerry’s ijs wordt sinds kort gemaakt met melk van klimaatneutrale koeien. Dat wil zeggen: koeien die speciaal voer krijgen waardoor ze minder winden laten. Want winden bevatten mangaan methaan en dat is een broeikasgas, windarme koeien brengen ons een stap dichter bij de Kyotonormen. Wij vonden dat interessant.

Maar Ben & Jerry’s werd geadviseerd door een Nederlands bedrijf en Saskia Kluit zei aan de telefoon inderdaad dingen als duursaam in plaats van duurzaam, aais in plaats van ijs, opvarming in plaats van opwarming en sefkaat in plaats van certificaat. Het joeg luisteraar JVD de kast op: …maar ja, jullie moeten altijd kakelende neusklankende Hollanders hebben. Een echte ziekte…

Als IJsboerke klimaatneutrale koeien zou inschakelen, meneer JVD, hadden we hén gebeld. Zo’n heerlijk Kempens accent vermoedelijk, want de IJsboerkefabriek staat in Tielen. Helaas, hun koeien laten stinkscheten.

Labels:

5 Comments:

Anonymous Charlie said...

... en ik neem aan methaan in plaats van mangaan...

21 mei, 2007 19:19  
Blogger koen fillet said...

Aangepast. Dankuwel Charlie.

21 mei, 2007 20:31  
Blogger karen said...

Man-man-man.
Dat luisteraars Vlaamse presentatoren verkiezen, dat kan ik volgen. Maar Nederlanders hebben wel eens iets interessants te vertellen, en wat is daar nu mis mee? (mij stoort Hollands niet meer dan plat Antwerps, hoor)

22 mei, 2007 11:27  
Anonymous Marcel d'n ollander said...

Sterker nog, ik vind het getuigen van vergaande intolerantie. Je (of u) klaagt er toch ook niet over dat een Schot Schots praat op de BBC. Noord-Nederlands is net zo goed een dialect van dezelfde taal als het Vlaams.
(Met excuses voor de Hollandse schrijfwijzen en het feit dat het in mijn hooofd ook niet Vlaams klinkt)

22 mei, 2007 12:08  
Anonymous riix hanenwurger said...

Saskia Kluit is natuurlijk wel een naam waar je als Vlaming al gemakkelijk om kan lachen. Haar accent, waar je gerust een vogelverschrikker mee kunt upgraden, is andere koek. De wind krijg je van voren zoals al blijkt.

22 mei, 2007 21:12  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home