maandag, mei 29, 2006

Ik zou er een boek over kunnen schrijven.


Wat een knal, dat startschot. Kanonnen begot. Dieter, de cameraman, is ook geschokken. Dat zal dus efkes onstabiel beeld geven in november. Qua aanschuiven viel het nogal mee. Ik schat dat we niet meer dan een kwartiertje hebben verloren in de chaos aan de start.

Sfeer te over. De Wetstraat is inderdaad een belevenis. Die gaat licht naar beneden en daarna weer omhoog. Je hebt dus heel even een panoramisch overzicht over de duizenden lopers voor je. Een golvende zee van kruinen.

Paul had ons op het hart gedrukt niet over onze ideale hartslag te gaan. Bij mij is dat 145. Als ik daar onder blijf maak ik geen melkzuur aan en kan ik uren lopen. In theorie. Maar dan loop je dus traag. In zo'n wedstrijd lopen ze je dan aan alle kanten voorbij en ben je een traag bewegende hindernis. F, G en ik hebben ongeveer - héél ongeveer - dezelfde hartslag, dus we bleven een paar kilometer bij elkaar. Dan is het wat makkelijker om niet toe te geven aan de druk van de massa. Maar je laat je opjagen, op de duur zat ik er toch zwaar over.

Acht camera's hebben ons gevolgd. Een cameraman achter op de motor, om de zoveel kilometer een vaste camera die we konden herkennen aan de oranje vlag, plus twee cameramensen die een bijzondere vermelding verdienen: An en Filip. Die liepen de ganse 20 km naast ons met een klein camera'tje. Dat is pas een sportieve prestatie.

En dan die knie. Het gebeurde rond kilometer 9. Alsof er een pijltje in mijn knie werd geschoten. Mijn rechterknie, dat is de goeie, ik verwachtte problemen ter linker zijde. Paul had ons gezegd dat elke loper pijn heeft. Spierpijn is normaal. Alleen blijvende pijn die je nog nooit eerder op training hebt gevoeld, op een duidelijk localiseerbare plaats, is verontrustend. Dan kan je beter stoppen. Een omschijving die griezelig nauwkeurig leek op wat ik voelde.

Maar ik ben niet gestopt. Ik weet niet of ik daar trots op moet zijn: je kan je knie kapot lopen. Maar hoe gaat dat. Je denkt een paar kilometer lang dat het wel weer over zal gaan. Vervolgens denk je: straks, als Paul langs komt gereden op zijn motor, zal ik even overleggen. Maar Paul kwam niet. Ze waren mij kwijt. De mensen van de productie dachten dat ik opgegeven had en ergens onder een boom zat.

Dat was wel een beetje mijn eigen fout. We hadden afgesproken dat we aan de linkerkant van het parcours zouden lopen. Dat was het makkelijks om ons in beeld te brengen. Maar ik kan niet tegen de zon en in het Ter Kamerenbos was de réchterkant de schaduwkant. Ik had geen zin in hoofdpijn, dus ik heb die linkerkant -euh- links laten liggen. Enfin, ze waren mij dus kwijt.

Pas aan kilometer 17 heeft Paul me terug gevonden en kwam hij naast me rijden. Pijn, gesticuleerde ik. Stop dan, riep hij terug. Zou u stoppen, drie kilometer voor de finish? Ik ook niet. Op de grafiek zie je mijn hart naar 180 gaan als ik over de meet loop. Dat moet vreugde geweest zijn. Het werd 2:19:56. Al was het qua stijl niet echt schoon. Ik kon mijn knie niet meer plooien, dus het werd eerder een hinkel- dan een loopwedstrijd. Benieuwd wat dat op tv gaat geven.

De uren na de wedstrijd ben ik ongerust geweest: de minste plooiing van mijn knie deed geweldig pijn. Maar nu, 24 uur later, gaat het goed. De trap afkomen is nog lastig maar het evolueert de goeie kant uit. Woensdag voor röntgenfoto's naar dokter Peers in Leuven.

17 Comments:

Anonymous bien said...

Als je er een boek over schrijft komt er nog een Fillet meer in het bibliotheeklijstje :-) ... ja, Tekstbaronnen gehoord gisteren. Ofschoon het jammer blijft dat je de afloop al verraadde enkele weken geleden, het was een zeer genietbare aflevering.
Tekstbaron en 20km-loper tegelijkertijd ... straffe gast ben jij :-). Nee, zonder gekheid, een meer dan verdiende dikke proficiat. Leuk dat je vertelt over de lopers met camera, vroeg me dat gisteren nog af hoe dat in zijn werk ging en prompt kan ik hier het antwoord rapen. Zij moeten dan toch ervaring hebben met lopen, want net wat jij al zei, 't is een hele prestatie al lopend filmen.
Ik hoop dat jij en de anderen goed recupereren en het blijft toch verbazend dat je op die korte tijd zo'n verandering kan doormaken: enkele maanden geleden nog een duidelijke aversie voor lopen en nu een hart in overdrive van pure vreugde bij het halen van de finish. 't Zal deugd gedaan hebben, zoveel is zeker. Nogmaals gefeliciteerd.

29 mei, 2006 23:59  
Blogger eric dekort said...

beste Koen,

proficiat met je prestatie,vooral omdat je er in geslaagd bent om geen 20 km maar wel 21,359 km te lopen. Een heuse halve marathon. Ik heb ook met polar gelopen en kwam uit op 21,499 meter uit. Wat zou de officiele afstand zijn ?

sportieve groeten

30 mei, 2006 06:50  
Blogger kris said...

bovenstaande lofbetuiging is zo goed geformuleerd da ik er niets kan aan toevoegen, ik sluit me er bij aan. Vraag: was je nonkel-schrijver héél boos omdat je hem vergat mee tellen in de boekenopsomming van zondag laatslede?

30 mei, 2006 10:13  
Anonymous Lien said...

Ja, als je meegelopen hebt kan je er over bezig blijven...

Ik heb nooit last aan mijn knieën maar na Brussel deden ze ook pijn, met al die hellingen. Beetje normaal denk ik. Nu, twee dagen later, is de pijn weg. De stijfheid helaas nog niet.

Laatste weetje: de helft van de flesjes Gatorade zouden een paar dagen over datum gegaan zijn. Niet erg voor de gezondheid, wordt er gezegd. Staat in een reactie op mijn blog.

30 mei, 2006 12:02  
Anonymous Anoniem said...

Vandaar dat die Gatorade blauw is uitgeslagen...

Dat was trouwens een bijkomende hindernissen voor de iets tragere lopers: de kilometer na de bevoorrading met dien bucht plakte den asfalt ongelooflijk...

30 mei, 2006 13:04  
Blogger zonnebloempje said...

Eerst en vooral proficiat! Ikzelf haalde de 20 km in 2 uur, 6 minuten en 49 seconden. Mijn doel is bereikt: 20 kilometer uitlopen,. Gelukkig moet ik niet meer verder trainen voor een marathon, grijns. Nu nog eens werk maken van het verslag van mijn 'triomftocht', en het 20 km avontuur zit er op.

Nog veel succes!

30 mei, 2006 13:42  
Anonymous anje said...

Ik heb de microbe te pakken, en hoe! Na een jaar zelf-opgelegde loop-training en een meer dan geslaagde loop zondag in Brussel daagde het me daarnet tijdens mijn 'recuperatie-loopje': ik wil ook een marathon doen, en liefst in NY (ben niet veeleisend hoor! maar heb er wel een paar jaar gewoond, ben er zelfs getrouwd, dus 't leek me leuk er nu eens voor een marathon-feest terug te keren)... dus ik surf me daarnet haastig en blozend naar de website: oef!! inschrijvingen tot 1 juni (morgen dus, tijd zat!!)... ik begin alles in te vullen, druk met bonzend hart en knikkende knieen op de 'continue'-knop,... en krijg mijn NYC-marathon-droom zo terug in mijn gezicht gekatapulteerd: Voor non-residents is de inschrijving al afgesloten... maar... "There may be a tour operator in your country that is authorized to provide entries"... weet daar iemand van? ajb? misschien?... tegen november 2007 zie ik het misschien al lang niet meer zitten (hoewel, tegen morgen heeft mijn gezond verstand misschien ook al terug de bovenhand gehaald?!)

30 mei, 2006 15:33  
Blogger koen fillet said...

bcdtravel.be

30 mei, 2006 15:47  
Anonymous anje said...

merci koen! ik heb ze ondertussen al ge-emaild (info@bcdtravel.be) maar kreeg een delivery failure terug... ik blijf proberen! succes verder met de knie de lopers-spirit!

30 mei, 2006 16:32  
Anonymous Steven said...

@anje: ik heb dit ook eens onderzocht. De vraag overstijgt veruit het aanbod. Er zijn slechts 200 wildcards ter beschikking voor België.
Deze worden geleverd door MMC( managers marathon club) en ING(hoofdsponsor). Als je daar iemand zou kennen, helpt dit wel.
Bcdtravel, een reisbureau gespecialiseerd in marathonbestemmingen,waar de heer Fillet over spreekt, levert all-inclusief formules aan, naar het schijnt, enkel aan bovengenoemde verenigingen.Of je moest er bijzonder vroeg bij zijn: 1 jaar op voorhand of zo.
Maar er zijn meer dan genoeg leuke en tot de verbeelding sprekende plaatsen om marathon te lopen,waar het minder drummen is om erbij te zijn. Laat je hierdoor niet tegenhouden om een marathon te lopen.

30 mei, 2006 17:11  
Blogger DavidL said...

@anje: dit jaar zal het zeker niet meer lukken aangezien er al een wachtlijst is. Voor meer info bel je beter even 015/716081; de persoon die je zoekt is Marie-Rose De Vleeschouwer.

30 mei, 2006 19:18  
Anonymous jensjeppe said...

De marathon van Amsterdam is ook mooi, naar het schijnt. Ik zal er present zijn: 15 oktober. (Vlak parcours, ambiance langs de kant, je mag een richttijd opgeven...)

30 mei, 2006 20:14  
Anonymous Nico said...

Sfeer te over. De Wetstraat is inderdaad een belevenis. Die gaat licht naar beneden en daarna weer omhoog. Je hebt dus heel even een panoramisch overzicht over de duizenden lopers voor je. Een golvende zee van kruinen

Is er ergens een grote duidelijke foto te vinden van dit beeld

want gisteren ook voor de eerste maal meegelopen(2.00.27) en dat beeld dat jij beschrijft zie ik nog telkens voor mij(en achter mij)

30 mei, 2006 21:27  
Blogger DavidL said...

@nico: een foto heb ik nog niet gevonden, op m'n blog (klik door op m'n foto) vind je wel een link naar de uitzending van TV Brussel (met beelden van de Wetstraat)

30 mei, 2006 21:36  
Anonymous Ivan said...

Eerst en vooral een dikke proficiat met je prestatie én je tijd.
Je beschrijft de wedstrijd heel mooi en treffend, en inderdaad het beeld van de Wetstraat is ook datgene dat ik aan iedereen wil vertellen.
Ik heb dus ook voor het eerst meegelopen, na een training van 6 maand, en bij mij ging het prima tot km 11 (na ongeveer 1u14). Toen kreeg ik "plots" die pijn aan de buitenzijde van mijn rechterknie, een pijn die ik warempel nooit op training had gehad. Door die kniepijn heb ik de laatste 8 km afwisselend flink gestapt en gelopen, maar het werd steeds erger. Uiteindelijk heb ik de aankomst bereikt na 2u33, dus nog een flink eind achter jou.
De informatie over het knieletsel was zeer interessant. Bedankt ervoor en veel goede moed voor je verdere trainingen.

02 juni, 2006 09:48  
Anonymous Anoniem said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

10 juni, 2006 11:20  
Anonymous Anoniem said...

Your site is on top of my favourites - Great work I like it.
»

22 juli, 2006 00:36  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home