zaterdag, maart 28, 2009

Fietsendief


Ik stap het fietsenhok binnen, grijp naar mijn fiets, maar graai in de leegte. Weg. Geen fiets.

Mijn maag krimpt. Binnensmonds gevloek. Vorig weekend was hij er nog. Heb ik hem aan het station laten staan? Nee, daar heb ik mijn andere, oude en versleten fiets voor. Heeft een van de kinderen hem geleend? Nee, dat zouden ze gezegd hebben. Gestolen dus. De dief is de tuin opgewandeld - het kot is vlakbij het gat in de haag, heeft de fietsen gemonsterd en de duurste er uitgekozen. Vermoedelijk was hij tevoet, anders had hij wel twee of drie fietsen in zijn koffer geladen. Klootzak.

Maar koelbloedig, dat wel. Koelbloedige klootzak.

Gezocht: witte koersfiets, merk Columbus, weinig gebruikt. Het tandwielfotootje hierboven is het enige wat ik heb.

Labels: ,

woensdag, maart 25, 2009

Fetish


Linda Asselbergs ging naar de film over de SM-rechter en dat inspireerde haar tot een stukje. Waarin ze een oudleerling tegen het lijf loopt. Claire. Toen Moderne Talen Kunst, nu twintig kilo dikker en gothic. Runt een bondagecafé in Antwerpen, de Fetish. Ah, de Fetish! Dat ken ik. En ik was vertrokken voor mijn antwoordstukje. In de Weekend Knack zijn de witregels er tussenuit. Dat vind ik jammer.

Het regende toen ik de laatste keer van het Fetish Café naar de auto liep, Linda. De Kleine Pieter Potstraat uit, richting Steen. Hard, het regende hard en koud, naalden op mijn vel. Net geen hagelbollen. Zo hoort het als je van de Fetish komt, het regent altijd op dat soort donderdagavonden. Ik haastte me dus. Maar dat hielp niet, het water won het van mijn regenjas. Zeiknat plofte ik achter het stuur en draaide de autoradio aan.

Ze speelden Charlie Rich.
I tried and I failed and I'm tired and I'm weary. Hij kijkt recht in mijn hart, die dode Amerikaanse cowboyzanger. Everything I done is wrong. Lord, I feel like goin' home. Als ik geen vént was, zouden er tranen in mijn ogen springen. Ik wilde naar huis, indeed, maar dat lied ging over mij, ik wachtte nog even en luisterde. Charlie Rich en zijn piano. "Niemand zingt beter dan ik, als ik lichtjes bezopen ben", heeft hij ooit gezegd. En vervolgens dronk hij zich een leverinfectie. Het is waar: Charlie Rich was beter dan Elvis. Maar hij was getrouwd, hij had vier kinderen, hij was grijs voor zijn dertigste en hij had vlezige wangen. Dan maak je weinig kans tegen de King. Rich stopte met zingen en investeerde in een hamburgerketen.

Ik bekeek mezelf in de achteruitkijkspiegel en staarde vervolgens naar de kasseien van de Scheldekaai. Ze lagen te blinken van het nat. Vlezige wangen, getrouwd, kinderen... Ik keek over de rivier naar de overkant. Daar zou ik moeten zijn. Ik ademde wolkjes uit, de raampjes wasemden aan. Ik prutste een gestolde druppel kaarsvet van mijn duimnagel. De ruitenwissers haalden het niet, regentranen trokken de wereld in streepjes. Ach, laat ik de motor maar starten.

De stad uit, een klein stukje E17 maar in mijn hoofd was het Route 66. De Kennedytunnel door, Linkeroever voorbij, uitrit 16. Langs het benzinestation. Ik fantaseerde er een motel bij. Kapotte neonletters: Silver Queen. Of zoiets. Nee, er huilden geen honden naar de volle maan. Ook dat moet mijn verbeelding geweest zijn.

In het Fetish Café ben ik nooit geweest, Linda, zulke dingen doe ik niet. En ze draaien nooit Charlie Rich op de Radio, zulke dingen doen ze niet. Maar het regende wel. Hard, als naalden op mijn vel. En ik wilde echt naar huis.

Labels:

dinsdag, maart 10, 2009

Wast uw handen!

-Met wié spreek ik?
-Met Koen Fillet*, meneer.
-Oh, een bekende naam. Werkt u voor het programma Peeters en Pichal?
-Nee, meneer.
-Ik ga u toch zeggen waarvoor ik bel, want ik ben geschokt.
-Zegt u het maar.
-Ik heb mevrouw Annemie gisteren horen zeggen dat het niet nodig is de handen te wassen na het toiletgebeuren!
-...
-Ik herhaal, ik ben geschokt, meneer Fillet.
-Euh...
-U weet toch dat de mens een kuddedier is? Men gaat dat geloven! Men gaat die raad opvolgen! Zoiets op de radio beweren is on-ver-ant-woord!
-Ik zal het de redactie van Peeters en Pichal melden, meneer.
-Waarvoor ik u beleefd dank. Goeiemiddag nog.

*Om redenen van privacy is de naam in dit stukje fictief.

Labels:

donderdag, maart 05, 2009

Van de week

Wat een dikke kop.

Labels:

Onnutte kennis


Een kwisvraag die ik correct zou beantwoorden: hoe heet de luchthaven van Liverpool?

Een kwisvraag waarop ik niet zou kunnen antwoorden: Wat is de baseline van Liverpool John Lennon Airport?

woensdag, maart 04, 2009

De Grieken

Kind 1 leest een boek over de antieke Griekse filosofen. "Ik ben vijftien bladzijden ver en de grot van Plato en de pijl van Zeno hebben we al gehad. Ik vraag me af wat er over die Grieken nog meer te vertellen valt".

Labels: ,

dinsdag, maart 03, 2009

Vierkantsdag


Drie maart 2009 is een feestdag voor wiskundigen. We vieren het Heilige Vierkant, het feest van de kwadratuur: 3/3/09. De vorige was twee februari 2004, de volgende is vier april 2016.

Labels: ,